Simon Štrancar: HardwareStart je podpora za uspešen zagon podjetja

Podjetje SparkLPG, ki je že pred desetletjem pričelo z razvojem avtoplinskega sistema za novejša vozila z vbrizgavanjem tekoče faze avtoplina, se je vključilo v pospeševalniški program HardwareSTART, ker bi brez podpore večjih podjetij projekt težko izpeljali, pravi direktor podjetja Simon Štrancar.
SparkLPG, arhiv podjetja

Produkt so v času programa izpopolnili in vse procese pripravili na večjo proizvodnjo zmogljivost, vendar investitorja v Evropi niso našli, zato se sedaj usmerjajo v strateško sodelovanje s podjetji iz držav, kjer je okolje avtoplinu bolj naklonjeno.

Razvoj avtoplinskega sistema, ki omogoča doseganje najvišjih izkoristkov motorja, varnost in do 50 odstotkov takojšnjega prihranka pri stroških za avtomobil, je bil izjemno zahteven, ekipa vanj še vedno verjame in delajo vse, da bo prišel na trg.

V programu HardwareStart smo dobili podporo pri zagonu proizvodnje in temelje za hitro rast prodaje. Stvari smo  nastavili, da bi lahko šli v proizvodnjo po 1000 komadov avtoplinskih sistemov, procese smo standardizirali in vse delali tako, da bi lahko hitro skočili na rast prodaje. Ves čas smo spremljali nabavne trge za materiale, v vsakem trenutku smo vedeli, koliko časa bi trajalo, da bi materiale dobili. To je ena od pomembnih stvari, ki smo jih dobili v programu,” je o HardwareStart, posebnem programu za podjetja v hardware industriji, ki ga Zavod mladi podjetnik izvaja v sodelovanju s podjetjem Dewesoft in podjetniškim inkubatorjem Katapult, povedal Štrancar.  

Strateško sodelovanje z večjim podjetjem v branži

Ko so program zaključili, so intenzivno iskali investitorja, saj brez kapitala ne bi zmogli delati večjih količin avtoplinskega sistema. Proizvodnja je predraga, da bi jim prodaja majhnih količin produkta omogočala hitro rast. Vendar pa se je v tem času Evropa bolj kot za plinifikacijo zavzela za elektrifikacijo mobilnosti, kar se je odražalo tudi na kapitalskih trgih. Podjetje SparkLPG tako v Evropi ni našlo investitorja, kazala se je le priložnost, zaradi katere bi se morali odseliti v državi bolj naklonjeni plinifikaciji – v Turčijo ali na Poljsko.

Zato se sedaj usmerjajo v strateško sodelovanje z večjim podjetjem v branži iz ene od omenjenih držav, ki bo lahko tehnologijo postavilo na trg, česar zagotovo ne gre jemati kot poraz. Njihov cilj je, da SparkLPG avtoplinski sistem ugleda trg, najprej na trgih, ki so mu naklonjeni, kasneje, je prepričan, pa tudi drugje. Sam namreč še vedno trdno verjame, da je prihodnost mobilnosti v diverzifikaciji goriv.  

Kljub temu, da se razvoj podjetja ni izšel, kot so pričakovali, pa v programu HardwareStart še danes vidi le koristi. “Brez podpore večjih podjetij je takšen projekt težko izvedljiv in tu je ta pospeševalniški program obliž na veliko rano, ki nam je omogočil, da smo prvo serijo proizvodnje uspešno končali in se tako približali trgu,” pojasnjuje Štrancar.

Podjetnikom, ki so z razvojem produktov šele pričeli, pa svetuje, naj se osredotočajo na to, da gredo v prave programe in znajo uporabljati institucije, ki jim znajo pomagati. “V primeru hardware podjetij so to predvsem večja podjetja, kot je Dewesoft,” je poudaril Štrancar, ki bi zato vključitev v program HardwareStart priporočal predvsem zagonskim podjetjem, ki se soočajo z izzivi, kako proizvesti svoje komponente.

Ti startupi se morajo vključiti v program, saj bodo iz njega prejeli podporo, ki jo nujno potrebujejo za uspešen zagon,” je še dejal dolgoletni podjetnik, ki se že spogleduje z novimi, energetsko povezanimi projekti. “A naj počakajo, dokler ne zaključimo zgodbe s SparkLPG,” ostaja zadržan pri razkrivanju njegove nove poslovne ideje. 

Preverite finančne in vsebinske spodbude, ki jih nudi Slovenski podjetniški sklad >>

O projektu HardwareSTART

Projekt HardwareSTART je namenjen podpori slovenskih hardware startupov, ki so prejeli finančne spodbude Slovenskega podjetniškega sklada. Izvaja ga konzorcij partnerjev Katapult d.o.o., DEWESoft d.o.o. in Zavod mladi podjetnik, so.p., v okviru programa “Zasnova in izvedba vertikalnega pospeševalniškega programa za prejemnike finančnih spodbud Sklada v industriji strojne opreme v letu 2022”.

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike od 2014 do 2020.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje