Slovenija vse bolj poslovno prijazna

Slovenija se je v poročilu Svetovne banke po pogojih za poslovanje med 183 državami uvrstila na 53. mesto, ter s tem prehitela sosedi Hrvaško in Italijo, dobro 26. mesto pa je naša država zasedla tudi v kategoriji hitrosti in enostavnosti ustanavljanja podjetja.
Slovenija vse bolj poslovno prijazna

Slovenija bolj prijazna do podjetnikov? (Vir: birminghamchamber.com)

V poročilu Doing Business 2010, ki ga na podlagi podatkov o pogojih za poslovanje v različnih državah sveta, vsako leto izdela Svetovna banka, je Slovenija med 183 državami zasedla 53. mesto in s tem napredovala z 61. mesta, ki ga je med 175 državami zasedla v letu 2008.

Na prvo mesto se je enako kot lani uvrstil Singapur, sledijo pa mu Nova Zelandija, Hong Kong in ZDA. Od naših sosed sta nas prehiteli Avstrija, ki je na 28. mestu in Madžarska, ki se je uvrstila na 46. mesto, medtem ko je Italija zasedla 78. mesto, Hrvaška pa je na 103. mestu.

V regiji vzhodne Evrope in srednje Azije se je naša država uvrstila na odlično 11. mesto, najbolje pa se je v naši regiji odrezala Gruzija. Prav tako odlično 20. mesto smo zasedli v kategoriji zaščite vlagateljev, po kriteriju hitrosti in enostavnosti ustanovitve podjetja pa smo na 26. mestu. Najslabše 162. mesto je Slovenija zasedla v kategoriji zaposlitve delavcev, na 108. mestu pa smo se znašli pri registriranju premoženja.

Poročilo obravnava tudi poslovne regulative držav in poroča o rekordnem številu zakonskih reform, ki jih je v letu dni uvedlo kar 131 od 183 držav. Med njimi se je znašla tudi Slovenija, ki je izvedla reformi na področjih lažje in hitrejše ustavnovitve podjetja ter hitrejšega pridobivanja gradbenih dovoljenj.

 

Vir: Finance

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje