Slovensko arašidovo maslo gre na Kickstarter

Rok Starič je 28-letnik, ki je ustvaril svoj recept za naravno arašidovo maslo. Prvi slovenski proizvajalec arašidovega masla bo na Kickstarterju zbiral sredstva, ki mu bodo omogočila proizvodnjo zmogljivejšega mlinčka, s katerim bo lahko zadostil vse večjim potrebam.
Slovensko arašidovo maslo gre na Kickstarter

Rok Starič je prvi slovenski proizvajalec arašidovega masla, ki je 100-odstotno (Vir slike: Miha Peterlič).

Zgodba o lastnem arašidovemu maslu, ki ga spremlja že celo življenje, se je začela povsem nedolžno. Nekega lenega, deževnega popoldnega je med druženjem s prijatelji listal po reviji in naletel na reklame, iz katerih so bohtela izklesana moška telesa. Na glas je rekel: »To sem lahko tudi jaz.« Izjava, ki njegovemu prijatelju ni dala miru, se je spremenila v stavo. S prijateljem je – takrat težak 113 kilogramov – stavil, da bo čez eno leto tak kot moški iz revij.

Brez arašidovega masla? Ne!

Nove življenjske misije se je lotil že naslednjega dne – spremenil je prehrano in v svoj vsakdan vpeljal šport. A arašidovemu maslu se ni mogel upreti, zato je kmalu prišel na idejo, da bi si ga pripravil sam, kar doma. Morda še bolj zdravega od tistih, ki se ponujajo na prodajnih policah.

Prvič je končal s krvavimi prsti

Sprva je kupil še neoluščene in spominja se, da je imel ob prvi pripravi povsem krvave prste. »En kilogram arašidov sem potreboval za pripravo malega lončka arašidovega masla.« Delal ga je dve uri. Proces je pozneje optimiziral s pripravo masla na osnovi že oluščenih arašidov, svoj izdelek pa ponudil tudi prijateljem.

Kje uporabiti arašidovo maslo? Starič, ki se pogosto zaloti, da ga zajame kar z veliko žlico, pravi, da ponuja raznoliko uporabo. Od dodatkov pri zrezkih, burgerjih, smutijih pa vse do testenin, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo juh ali sladic. Razkril nam je zanimiv in zdrav posladek za otroke, ki ga pripravimo s pomočjo arašidovega masla. Banano damo v zamrzovalno skrinjo, jo nato zmiksamo in dodamo arašidovo maslo. Ko to ponudi otrokom, ga vedno vprašajo za repete.

Edino oviro lahko odpravi Kickstarter

Sprva je maslu še dodajal sol, nato pa tudi to izključil iz postopka. »Prinesel sem ga poskusit svojemu trenerju, ki je bil nad njim popolnoma navdušen in prosil, če lahko še zanj naredim enega,« krog ljubiteljev njegovega masla pa se je iz tedna v teden povečeval. Kupil je ročen mlinček iz ZDA in mlel. Ugotovil je, da zadeva postaja resna, zato je dal svoje maslo testirat na Nacionalni laboratorij, če ustreza kriterijem. Dobil je novo potrditev. A obstajala je le še ena prepreka – za zadostitev potreb je potreboval večji mlinček. Zato je padla ideja za Kickstarter.

Podprite projekt na Kickstarterju >>

30 minut za kilogram arašidovega masla

Sredstva bodo torej namenjena izdelavi mlinčka. Na podlagi načrtov mlinčkov, dostopnih prek spleta, je s pomočjo dveh mladih inženirjev oblikoval svojega. Te napravice so sicer izjemno priljubljene v ZDA, na Kitajskem in v Indiji, kjer so arašidi tudi pogosto sestavni del jedi, a ga v Evropi ni uspel najti. Razvoj novega mu bo precej skrajšal čas izdelave. Z obstoječim mlinčkom lahko namreč v 30 minutah proizvede kilogram masla, kar je odločno predolgo, da bi zadostil potrebam. »Z veseljem bi ga predstavili trgu, ampak le s pomočjo tega mlinčka,« pojasnjuje.

Vsak arašid gre skozi njegove prste

»Vztrajal sem, da mora biti maslo narejeno ročno. Menim, da končni potrošnik ceni, da so nekaj naredile človeške roke. Zato se je tudi prijelo ime Rokovo arašidovo maslo, ker ga dejansko jaz naredim. Zato sem se odločil, da ime tudi obdržim,« pravi Domžalčan. Recept bo ostal skrivnost, razkriva pa, da se proces izvršuje na posebnih temperaturah ob določenem času.

V času kampanje pa bodo zbirali 5 tisoč dolarjev. »Kot nagrade bomo ponudili tudi knjižice z recepti. Naše vodilo je, da ljudem predstavimo, za kaj vse se ga lahko uporablja. Da to ni neka tropska zadeva. Da je zelo okusen,« pove o svojem 100-odstotnem arašidovem maslu, ki je primeren tako za vegane, tiste, ki se poslužujejo paleolitske diete kot tudi za športnike. Je namreč bogat vir vlaknin, zdravih maščob in beljakovin, dodaja pa, da po nekih študijah žlica arašidovega masla na dan zmanjšuje stopnjo holesterola. Zaradi naravne sestave je rok uporabe omejen na mesec in pol.

Prvi kozarčki že v prvi polovici septembra

Mlinček bo v primeru uspešne kampanje nared že en mesec po kampanji, ki bo trajala 42 dni, zato z ekipo načrtuje, da bodo prvi podporniki svoje kozarčke arašidovega masla dobili že v prvi polovici septembra, saj bodo pošiljali kozarčke takoj, ko bodo izdelani.

Izdelava, ki trenutno poteka v njegovem domu, se bo v primeru uspešne kampanje preselila v Kamnik. Tam je namreč sedež Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki so z veseljem prikimali njegovi ideji in mu ponudili prostor za ustvarjanje … In če se sprašujete, ali je Starič stavo dobil – »strokovna komisija se je odločila, da trebušne mišice niso tako izrazite«, zato je stavo izgubil. A s svojo trmo in vztrajnostjo je dokazal, da zmore prav vse.

Svoje arašidovo maslo si lahko pridobite prek Kickstarter kampanje >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2019

13.02.2019 od 14:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2019

Pridružite se nam na predavanju Trendi digitalnega marketinga 2019 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega predavanja ne smete zamuditi.
Preberite več >>

MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

20.02.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Kadrovski in drugi pravni vidiki poslovanja podjetja

Je vaš posel v vzponu in boste zaposlovali? Morda vaše podjetje že sedaj sestavlja številčna ekipa in se zavedate, da ste s kadrovskimi evidencami nekoliko odlašali? Poleg tega se vam glede poslovanja vašega podjetja še vedno porajajo vprašanja glede pogodb, kako varovati poslovne skrivnosti ali kako odpovedati delovno razmerje? Pred vami je izobraževanje, kjer izveste odgovore ravno na takšna in podobna vprašanja!
Preberite več >>

Vse za podjetje