Slovensko arašidovo maslo gre na Kickstarter

Rok Starič je 28-letnik, ki je ustvaril svoj recept za naravno arašidovo maslo. Prvi slovenski proizvajalec arašidovega masla bo na Kickstarterju zbiral sredstva, ki mu bodo omogočila proizvodnjo zmogljivejšega mlinčka, s katerim bo lahko zadostil vse večjim potrebam.
Slovensko arašidovo maslo gre na Kickstarter

Rok Starič je prvi slovenski proizvajalec arašidovega masla, ki je 100-odstotno (Vir slike: Miha Peterlič).

Zgodba o lastnem arašidovemu maslu, ki ga spremlja že celo življenje, se je začela povsem nedolžno. Nekega lenega, deževnega popoldnega je med druženjem s prijatelji listal po reviji in naletel na reklame, iz katerih so bohtela izklesana moška telesa. Na glas je rekel: »To sem lahko tudi jaz.« Izjava, ki njegovemu prijatelju ni dala miru, se je spremenila v stavo. S prijateljem je – takrat težak 113 kilogramov – stavil, da bo čez eno leto tak kot moški iz revij.

Brez arašidovega masla? Ne!

Nove življenjske misije se je lotil že naslednjega dne – spremenil je prehrano in v svoj vsakdan vpeljal šport. A arašidovemu maslu se ni mogel upreti, zato je kmalu prišel na idejo, da bi si ga pripravil sam, kar doma. Morda še bolj zdravega od tistih, ki se ponujajo na prodajnih policah.

Prvič je končal s krvavimi prsti

Sprva je kupil še neoluščene in spominja se, da je imel ob prvi pripravi povsem krvave prste. »En kilogram arašidov sem potreboval za pripravo malega lončka arašidovega masla.« Delal ga je dve uri. Proces je pozneje optimiziral s pripravo masla na osnovi že oluščenih arašidov, svoj izdelek pa ponudil tudi prijateljem.

Kje uporabiti arašidovo maslo? Starič, ki se pogosto zaloti, da ga zajame kar z veliko žlico, pravi, da ponuja raznoliko uporabo. Od dodatkov pri zrezkih, burgerjih, smutijih pa vse do testenin, uporabimo pa ga lahko tudi za pripravo juh ali sladic. Razkril nam je zanimiv in zdrav posladek za otroke, ki ga pripravimo s pomočjo arašidovega masla. Banano damo v zamrzovalno skrinjo, jo nato zmiksamo in dodamo arašidovo maslo. Ko to ponudi otrokom, ga vedno vprašajo za repete.

Edino oviro lahko odpravi Kickstarter

Sprva je maslu še dodajal sol, nato pa tudi to izključil iz postopka. »Prinesel sem ga poskusit svojemu trenerju, ki je bil nad njim popolnoma navdušen in prosil, če lahko še zanj naredim enega,« krog ljubiteljev njegovega masla pa se je iz tedna v teden povečeval. Kupil je ročen mlinček iz ZDA in mlel. Ugotovil je, da zadeva postaja resna, zato je dal svoje maslo testirat na Nacionalni laboratorij, če ustreza kriterijem. Dobil je novo potrditev. A obstajala je le še ena prepreka – za zadostitev potreb je potreboval večji mlinček. Zato je padla ideja za Kickstarter.

Podprite projekt na Kickstarterju >>

30 minut za kilogram arašidovega masla

Sredstva bodo torej namenjena izdelavi mlinčka. Na podlagi načrtov mlinčkov, dostopnih prek spleta, je s pomočjo dveh mladih inženirjev oblikoval svojega. Te napravice so sicer izjemno priljubljene v ZDA, na Kitajskem in v Indiji, kjer so arašidi tudi pogosto sestavni del jedi, a ga v Evropi ni uspel najti. Razvoj novega mu bo precej skrajšal čas izdelave. Z obstoječim mlinčkom lahko namreč v 30 minutah proizvede kilogram masla, kar je odločno predolgo, da bi zadostil potrebam. »Z veseljem bi ga predstavili trgu, ampak le s pomočjo tega mlinčka,« pojasnjuje.

Vsak arašid gre skozi njegove prste

»Vztrajal sem, da mora biti maslo narejeno ročno. Menim, da končni potrošnik ceni, da so nekaj naredile človeške roke. Zato se je tudi prijelo ime Rokovo arašidovo maslo, ker ga dejansko jaz naredim. Zato sem se odločil, da ime tudi obdržim,« pravi Domžalčan. Recept bo ostal skrivnost, razkriva pa, da se proces izvršuje na posebnih temperaturah ob določenem času.

V času kampanje pa bodo zbirali 5 tisoč dolarjev. »Kot nagrade bomo ponudili tudi knjižice z recepti. Naše vodilo je, da ljudem predstavimo, za kaj vse se ga lahko uporablja. Da to ni neka tropska zadeva. Da je zelo okusen,« pove o svojem 100-odstotnem arašidovem maslu, ki je primeren tako za vegane, tiste, ki se poslužujejo paleolitske diete kot tudi za športnike. Je namreč bogat vir vlaknin, zdravih maščob in beljakovin, dodaja pa, da po nekih študijah žlica arašidovega masla na dan zmanjšuje stopnjo holesterola. Zaradi naravne sestave je rok uporabe omejen na mesec in pol.

Prvi kozarčki že v prvi polovici septembra

Mlinček bo v primeru uspešne kampanje nared že en mesec po kampanji, ki bo trajala 42 dni, zato z ekipo načrtuje, da bodo prvi podporniki svoje kozarčke arašidovega masla dobili že v prvi polovici septembra, saj bodo pošiljali kozarčke takoj, ko bodo izdelani.

Izdelava, ki trenutno poteka v njegovem domu, se bo v primeru uspešne kampanje preselila v Kamnik. Tam je namreč sedež Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki so z veseljem prikimali njegovi ideji in mu ponudili prostor za ustvarjanje … In če se sprašujete, ali je Starič stavo dobil – »strokovna komisija se je odločila, da trebušne mišice niso tako izrazite«, zato je stavo izgubil. A s svojo trmo in vztrajnostjo je dokazal, da zmore prav vse.

Svoje arašidovo maslo si lahko pridobite prek Kickstarter kampanje >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

17.05.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje