So podjetniki rojeni ali priučeni?

Rezultati nedavnih raziskav kažejo, da na podjetniške sposobnosti posameznikov v veliki meri vpliva genetika. Poleg tega pa naj bi na podjetniški duh pozitivno vplivala tudi zdravila za spreminjanje ravni dopamina.
So podjetniki rojeni ali priučeni?

Štirideset odstotkov podjetniških lastnosti naj bi bilo prirojenih. (Vir: itsanentrepreneursworld.com)

Scott Shane in njegovi sodelavci so v raziskavi primerjali podjetniško dejavnost 870 parov identičnih dvojčkov in 857 parov istospolnih dvojajčnih dvojčkov. Odkrili so, da je okoli 40 odstotkov podjetniških lastnosti, vključno s sposobnostjo prepoznavanja poslovnih priložnosti, prirojenih, ostalih 60 odstotkov pa privzgojenih. Tako menijo, da bi lahko čez deset do petnajst let sposobne podjetnike prepoznavali s pomočjo DNK testiranj ali psiholoških raziskav.

Na podlagi psiholoških raziskav in odkritij Scotta Shanea bi lahko že v mladosti odkrili podjetniški potencial posameznika in ga tako bolj zgodaj izpostavili podjetniškim priložnostim. Izpostavljanje podjetniškim izzivom  naj bi pozitivno vplivalo na razvoj podjetnika, saj rezultati ene izmed nedavih raziskav kažejo, da je obvezno obiskovanje podjetniških predavanj prepričalo 18 odstotkov študentov, ki prej niso nameravali ustanoviti podjetja, da ponovno razmislijo o tej možnosti, ter hkrati povečalo njihovo samozavest na tem področju.

Pomen izobraževanja je dokazala tudi raziskava med Perujskimi mikropodjetnicami, ki so po udeležbi na podjetniškem usposabljanju dosegale za 16 odstotkov boljše rezultate od ostalih.

To je dodatno potrdilo, da se je mogoče podjetniških sposobnosti tudi naučiti. Vseeno pa je za uspeh v precejšnji meri potrebna tudi prirojena podjetniška žilica.

 

Vir: CNNmoney

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje