Start up podjetja v obdobju recesije

Gem Misa, ustanoviteljica podjetja Righteous Living, ki proizvaja solatne prelive, predstavlja nekaj nasvetov za tiste podjetnike, ki se bodo - tako kot se je ona - podali na svojo pot v obdobju gospodarske recesije.
4 razlogi, zakaj podjetniki propadajo

4 razlogi, zakaj podjetniki propadajo. (Vir slike: sxc.hu)

Gem Misa poudarja, da so za podjetnike trenutno težki časi, zato je pomembno, da le-ti držijo skupaj. V duhu solidarnosti predstavlja 4 pravila podjetništva v času recesije.

1. Naučite se prilagajati, saj stvari skoraj nikoli ne bodo takšne, kot ste si jih predstavljali

Ne glede na to, koliko različic poslovnega načrta napišete, vedno se bo našlo nekaj, kar vam bo spremenilo zastavljene načrte. V kolikor ste se odločili da boste prodajali jabolka, se lahko kaj hitro zgodi, da boste primorani spremeniti del poslovnega načrta in začeti prodajati jabolčni sok.

2. Naredite si prostor za napake – tako čustveno kot finančno

V poslovnem načrtu opisani prihodki in odhodki se največkrat ujemajo, vendar v realnosti nikoli ni tako. Podjetniki hitro ugotovijo, da so od prihodkov 1, 2, 3 in 4 zgolj 2 in 4 takšni, kot so jih planirali. Podobna zgodba se ponovi pri odhodkih, saj se kaj hitro poleg planiranih odhodkov A, B in C pojavijo še D, E in F. Kmalu se podjetniki znajdejo v situaciji, ko zaslužijo polovico planiranega in trošijo dvakrat toliko, kot so planirali.

3. Trošite zmerno – če nekaj lahko naredite sami, to tudi storite

„Res je, da sem vodja svojega podjetja, vendar sem tudi sama svoja tajnica, promotorka svojih proizvodov v trgovinskih centrih in PR predstavnica,” dodaja Gem Misa.

4. Postanite drzni in stopite iz svojih okvirjev

Velikokrat se zgodi, da so podjetniki po izobrazbi bolj tehnično usmerjeni in zato veliko časa posvetijo razvoju izdelka. V takem primeru se podjetnikom finance, trženje in pravni vidiki zdijo dolgočasni.

Vendar se morate zavedati, da je to vaš posel in da bo vsakršno manjšo napako v prihodnosti treba plačati. Nikar ne odlašajte in zavihajte rokave, ter se seznanite tudi z drugimi vedami, ki so potrebne za uspeh vašega podjetja – nikoli ne veste, morda boste odkrili strast za finančni svet.

Vir: Startups.co.uk, 29.3.2011

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje