Stres je pogost spremljevalec podjetnikov

Dandanes, ko vsi živimo hitro in površno, poleg tega pa se na vseh življenjskih področjih od nas zahtevan maksimum, je stres naš vsakdanji spremljevalec. Med tiste, ki so najbolj izpostavljeni vsakodnevnemu stresu, pa spadajo prav podjetniki.
Stres je pogost spremljevalec podjetnikov

Stres je pogost spremljevalec podjetnikov (Vir slike: sxc.hu)

Podjetništvo je ena izmed najbolj nepredvidljivih in hitro spreminjajočih se panog, ki od podjetnika poleg nenehnega prilagajanja zahteva še vsakodnevno sprejemanje bistvenih odločitev ter soočanje s finančnimi težavami, časovnimi stiskami in težavami z zaposlenimi. A podjetniki se zelo redko zavedajo, da so postali žrtve stresa.

Poglejmo si najprej, kateri so osnovni povzročitelji stresa na delovnem mestu. Preobremenjenost, nerealistično zastavljeni roki, občutek, da nam stvari polzijo iz rok, pomanjkanje podpore s strani sodelavcev in družine, nenehno prilagajanje novim zadolžitvam, ki so posledica sprememb na trgu, strah pred propadom podjetja, slabo delovno ozračje in podobno.

Oseba, ki je dlje časa izpostavljena omenjenim dejavnikom slej ko prej razvije določene simptome. Ti so utrujenost, razdražljivost, neodločnost, izguba smisla za humor, pogosti glavoboli in vrtoglavica, nespečnost, prepiri s sodelavci, ipd.

Da bi preprečili nastanek bolezni in drugih posledic, povezanih s stresom, je pomembno, da si zmanjšamo breme z naših ramen. Naučite se zaupati tudi drugim, da bodo opravili delo prav tako kvalitetno in skrbno, kot bi ga opravili vi sami. Končno se začnite ukvarjati z vašim priljubljenim športom, poskrbite za zdravo prehrano in dovolj spanja. In nenazadnje, uredite, da boste šli vsaj 2x letno na zasluženi dopust.

Vir: Business Link

Oznake: , , , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje