Študentje podjetniki in zdravstveno zavarovanje

Pred kratkim so v veljavo stopile spremembe v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, zaradi katerih morajo tudi študentje s popoldansko obliko s.p. plačevati prispevke za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, čeprav študentje drugače nimajo teh obveznosti.
Študentje podjetniki in zdravstveno zavarovanje

Zaradi načela solidarnosti višji prispevki tudi za študente podjetnike.

Zaradi sprememb pravil se morajo od 14. februarja tudi študentje, ki imajo registriran s.p., vključiti v obvezno zdravstveno zavarovanje kot samostojni zavarovanci, saj od dneva vpisa v poslovni register niso več upravičeni do zavarovanja prek enega od staršev. Obvezani so za plačevanje prispevkov v višini 13,45 odstotka od osnove, ki je najmanj v višini minimalne plače. Študentje, ki imajo s.p., se lahko zavarujejo pri kateri od zavarovalnic, ki sklepajo prostovoljna zdravstvena zavarovanja ali doplačila krijejo sami.

Do tega je prišlo, ker predpisi o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ne poznajo pojma popoldanski s.p. in je zato za vsakogar, ki ima status samostojnega podjetnika posameznika zdravstveno zavarovanje obvezno. S tem vstopa v veljavo načelo solidarnosti, ki pomeni, da osebe v obvezno zdravstveno zavarovanje prispevajo po svojih zmožnostih in tako zavarovanje omogočajo tudi tistim, ki prihodkov nimajo.

 

Vir: Finance

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje