Svetuje podjetnica: 7 nasvetov za lažji podjetniški začetek

Kljub temu, da v podjetništvu prevladujejo predvsem moški, pa to ne pomeni, da ni uspešnih podjetnic. V nadaljevanju si preberite 7 nasvetov, ki jih z vami deli uspešna podjetnica Maria Contreras-Sweet iz Los Angelesa, ki je lastnica banke.

Marsikdo je kot bodoči podjetnik zelo neučakan in bi najraje na stranski tir porinil prav vse in se takoj začel ukvarjati zgolj z izbranim poslom. S tem ni nič narobe, vendar obstaja tudi druga pot. Podjetnica Maria Contreras-Sweet svetuje, da obstaja tudi manj tvegana pot: ”V kolikor imate službo, lahko na samem začetku delate za podjetje zvečer in med vikendi. Jaz sem z raziskavo trga začela, ko sem še imela službo.”

Podjetnica Maria Contreras-Sweet je nekdanja direktorica velike korporacije, leta 2006 pa je ustanovila banko, in postala prva latino ameriška lastnica banke v Los Angelesu v 35 letih. „Najbolj pomembno je, da dobro raziščete vašo poslovno idejo in trg na katerega se podajate” še dodaja lastnica banke.

7 stvari, ki jih morate upoštevati ko se podajate v podjetniške vode

1. Ali je vaš koncept edinstven?

  • Kot podjetnik začenjate kot majhna ribica v velikem ribniku. Prav zaradi tega se morate vprašati:
  • Kaj je moja niša?
  • Kako se razlikujem od ostalih na trgu?
  • Kaj je v mojem poslu, v mojem načinu poslovanja ali v mojem produktu inovativnega?
  • Kaj ponujam ljudem, kar jim drugi ne?

Imejte v mislih, da ljudje iščejo novosti, nekaj drugačnega!

2. Kakšne so vaše vstopne ovire?

Zavedajte se, da lahko nekdo z več kapitala enostavno skopira vašo idejo in vas izrine iz trga. Nekateri posli so k temu bolj podvrženi, drugi niti ne. V kolikor vas to skrbi le zaščitite svojo blagovno znamko, produkt ali proces.

3. Izberite si trg, ki je v vzponu

V kolikor želite uspeti mora trg na katerem poslujete rasti, saj želite biti tam, kjer je dolgoročna možnost za obstoj in napredovanje.

4. Potrebujete dobro mrežo

Razširite svojo poslovno in osebno mrežo, naj vas ne bo sram pristopiti, se vklopiti v pogovor, razdeliti svoje vizitke in nikar ne pozabite kontakte tudi pobrati. Vaša ožja mreža naj obsega dobrega pravnika, računovodjo, tržnika, prijatelje in znance, ki vam bodo podali svoje mnenje glede vaših produktov in vašega načina poslovanja, itd.

Ustvarjanje mreže je nekaj takega, s čemer lahko pričnete že medtem, ko še vedno delate drugje.

5. Strast in ljubezen do posla

Imeti morate neomejene količine energije. Zavedati se morate, da podjetništvo od vas zahteva več kot zgolj prisotnost na delovnem mestu od 8.00 do 16.00. Podjetnica Maria Contreras-Sweet komentira: „Opažam, da ženske posvečajo vse preveč energije in ljubezni svojemu možu, otrokom, družini in na tak način zanemarjajo sebe. Porodi se vprašanje, kako naj sploš še kaj ljubezni in energije ostane za posel? Prav zaradi tega morate poskrbeti, da ne boste preveč izčrpani in boste vedno poskrbeli tudi zase.

6. Dobro financiranje in pregled na financami

Finančne zadeve (krediti, računovodstvo, investicije, itd.) lahko podjetnika ovirajo pri poslovanju, zato, v kolikor si le-to lahko privoščite najemite dobrega računovodjo, ki vas bo olajšal za del tega bremena. Premislite tudi, katera banka ima za vas najboljše pogoje za vodenje poslovnega računa.

7. Cena vašega produkta

Dobro premislite in izračunajte, kakšna bo cena vašega produkta, kakšno maržo boste imeli. Vedeti morate kolikšen del boste namenili raziskavam in razvoju, kolikšen del bo šel za plačilo računov, itd.

Vir: entrepreneur.com

Oznake: , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje