Ugodnejša davčna obravnava normirancev

Državni zbor je sprejel noveli ZDDPO-2K in ZDoh-2N, s katerima se določa ugodnejša davčna obravnava normirancev. Tako bo končna obdavčitev 4-odstotna namesto 6-odstotne. Sprememba bo začela veljati s 1. januarjem 2015.
Ugodnejša davčna obravnava normirancev

Ugodnejša davčna obravnava normirancev. (Vir slike: freeimages.com)

Sprejeti sta bili noveli Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in Zakona od dohodnini, ki zvišujeta prag letnega prometa za pavšalno obdavčitev s 50.000 evrov na 100.000 evrov za tiste, ki bodo sami pokojninsko in invalidsko zavarovani ali pa imeli v tistem davčnem letu zaposleno vsaj eno osebo za polni delovni čas 5 mesecev neprekinjeno, in zvišujeta normirane odhodke na 80 odstotkov (s 70 %). Spremembi začneta veljati 1. januarja 2015.

Glavni namen takšne spremembe zakonodaje je, po razlagi predlagateljev, pomagati malim in mikro podjetjem ter jih razbremeniti administrativnih in računovodskih stroškov. Spremembe zakona po njihovem prinaša rešitve za ljudi, podjetnike, obrtnike, rešitev za državo in tudi za organe pregona, ki se bodo lahko ukvarjali s pomembnejšimi zadevami.

Predstavnica vlade pa je povedala, da sistem pavšalne obdavčitve ni zaživel v pričakovanem obsegu, vendar vlada za natančnejšo analizo vzrokov potrebuje možnost analiziranja davčnih obračunov, ki so bili letos prvič oddani po novem sistemu pavšalne obdavčitve. Vlada za to brez natančne analize vzrokov predloga zakona ne more podpreti.

V nadaljevanju je dodala, da je bilo vseh zavezancev, ki so v letu 2013 ugotavljali davek oziroma davčno osnovo z normiranimi odhodki, 235, od tega jih je 19, ki imajo že danes dohodek višji od 50.000 €, oziroma 7, ki imajo dohodek višji od 100.000 €. Določba dopušča, da lahko prvo leto oziroma prvi dve leti poslovanja davčni zavezanec gre v sistem pavšala ne glede na to, kako visok dohodek ima. V letu 2013 je bilo novih 64 davčnih zavezancev, ki pa pred tem sploh niso poslovali.

Vir: Normiran.si

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje