Umestitev nakupa vinjete med stroške podjetja

V današnji novici si preberite, kako umestiti nakup vinjete med stroške podjetja v primeru službenega potovanja z lastnim avtomobilom ali z avtomobilom, ki je službeni, a ga delojemalec uporablja v privatne namene.
Umestitev nakupa vinjete med stroške podjetja

Umestitev nakupa vinjete pod stroške podjetja (slika: DARS)

Povračilo stroškov prevoza na službenem potovanju se ne všteva v davčno osnovo, če je dokumentirano s potnim nalogom in z računi. Iz potnega naloga mora biti razvidna odobritev delodajalca za posamezno vrsto prevoza.

Povračilo stroškov nakupa vinjete, ki ga delodajalec izplača delojemalcu, ki ga napoti na službeno potovanje z lastnim avtomobilom, se torej ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, in sicer pod pogojem, da je dokumentirano z računom in s potnim nalogom, iz katerega je razvidno, da je na službenem potovanju smiselna uporaba cestninske ceste. Delavcu se v koledarskem letu v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov nakupa ene letne ali največ dveh polletnih vinjet.

Če pogoji iz prejšnjega odstavka niso izpolnjeni, se povračilo stroška vinjete všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

V primeru, da delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo za privatne namene, se v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila, in sicer ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način, kako je delodajalec pridobil vozilo.

Ker je vinjeta vezana na vozilo, na Ministrstvu za finance menijo, da je strošek delodajalca za nakup vinjete že vključen v boniteto (tj. v 1,5 % nabavne vrednosti vozila).

Vir: DURS

Oznake:, , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje