V čem je skrivnost uspeha lesenega jajca ZenEgg?

Projekt ZenEgg slovenskega oblikovalca Gašperja Premožeta, ki je na Kickstarterju zbral že več kot 70 tisoč evrov, je vsekakor ena večjih poslovnih uspešnic letošnjega leta. Za uspehom malega lesenega totema stoji preprosta ideja o uživanju v trenutku tukaj in zdaj.
V čem je skrivnost uspeha lesenega jajca ZenEgg?

V čem je skrivnost uspeha lesenega jajca ZenEgg? (Vir slike: Kickstarter)

Lesena jajca ZenEgg je Gašper razvil kot predmet, ki bi ga spomnil na to, da se mora za trenutek odklopiti od dela in si vzeti čas zase. Ker so bili nad njimi navdušeni tudi njegovi prijatelji, se je odločil lesene toteme ponuditi na Kickstarterju in tako njihovo sporočilo poslati v svet. To je bilo vsekakor odlično sprejeto, saj je projekt zadostno finančno podporo dobil že v prvih treh dneh, do sedaj pa je kampanjo podprlo že skoraj 2000 ljudi.

Velik uspeh ZenEgga lahko pripišemo ravno njegovemu sporočilu „Vzemite si čas zase“ in vse večji priljubljenosti tehnik čuječnosti (ang. “mindfulness”), ki izvirajo iz budistične tradicije.

V psihologiji in psihoterapiji jih uporabljajo kot tehnike preusmerjanja pozornosti, sproščanja in soočanja z negativnimi mislimi in občutki pri obvladovanju stresa, depresijah, anksioznih motnjah, kroničnih ali akutnih bolečinah ter terminalnih bolezenskih stanjih. Z različnimi meditacijskimi vajami, dihalnimi in drugimi relaksacijskimi tehnikami posameznik svojo pozornost postopoma preusmerja nase, se miselno in čustveno distancirata od same situacije in z razdalje opazuje svoje odzive in občutke. Ravno to mu omogoča bolj realno presojanje, kako se bo v dani situaciji učinkovito odzval.

Posameznik s pomočjo preprostih vaj usmerjanja pozornosti nase in se nauči zavedati svojih misli, čustev in telesnih občutkov v sedanjem trenutku, tukaj in zdaj,” pojasnjuje psihologinja Eva Kovač, soustvarjalka aplikacije 24alife – mobilnega vodnika za krepitev zdravja z vajami za psihološko trdnost, gibanjem in pravilnimi prehranskimi navadami. “Poudariti je potrebno, da je lahko tehnika čuječnosti učinkovita, če želimo kvalitetne spremembe  v našem doživljanju, čustvovanju in vedenju, predvsem v kombinaciji z drugimi psihološkimi tehnikami in pristopi,” še pravi psihologinja in dodaja, da je za uspešnost tovrstnih tehnik najbolj pomembno razumevanje, kako nam lahko čuječnost pomaga pri reševanju težav, zato je pomembno tudi razumevanje vzrokov naših težav.

ZenEgg (Vir slike: Kickstarter)

Čuječnost lahko razvijemo z redno vajo

Mali leseni totem ZenEgg lahko služi kot pripomoček v eni od osnovnih vaj čuječnosti. V njej se povsem osredotočimo na predmet (kakšen je na otip, kako izgleda, kakšnega vonja je) in na naše občutke – s tem svojo pozornost iz negativnih misli preusmerimo na misli o dogajanju tukaj in zdaj.

ZenEgg lahko na Kickstarterju podprete še do 13. januarja 2015!

Ker so jajca ZenEgg obtežena tako, da se vedno zazibajo v stoječ položaj, pa že samo opazovanje njihovega gibanja nudi meditativno izkušnjo. “ZenEgg s svojim umirjajočim zibanjem uprizarja prehod v umiritev, zen, balansiranje – tisto, kar želimo doseči v času, ki si ga vzamemo zase, se izprašamo, razmislimo in pohvalimo ali izrečemo pozitivne misli in afirmacije ter se prestavimo v stanje miru in moči,” izkušnjo opisuje njihov izumitelj.

Kovačeva dodaja, da je še bolj pomembno samo sporočilo lesenih totemov, saj je najtežji del sproščanja ravno to, da si je zanj potrebno vzeti čas: “Eden od simptomov stresa je občutek prezaposlenosti in pomanjkanja časa, ki ga poskušamo kompenzirati tako, da si jemljemo prosti čas in čas za stvari, ki jih radi počnemo, v zmotnem prepričanju, da nam bo uspelo obvladati vse stresne situacije. Pri tem se ujamemo v zanko, saj namesto, da bi se sprostili in se nato lažje soočili stresnimi okoliščinami, le še dodatno višamo napetost. Če na ZenEgg kot objekt vežemo asociacije, ki nas opomnijo, da si oddahnemo, bo verjetnost, da bomo to tudi storili, večja.”

Pri tem naj vsak izbere lasten način sproščanja, pa naj si bo to klepet s prijateljem, topla prha, čuječnost, joga, tek, umirjeno dihanje ali katerakoli druga tehnika, še pravi psihologinja: “S tem bodo umirili delovanje simpatičnega živčnega sistema, ki je pod stresom aktiven in s tem dali možnost, da se tako na telesni kot mentalni ravni oddahnemo.”

Kickstarter kampanja se izteka

Gašper je ob izrednem uspehu svojega projekta na Kickstarterju trem vrstam lesenih jajc ZenEgg (oreh, javor in hruška) dodal še izdelke iz treh novih, nekoliko bolj prestižnih vrst lesa – oljke, slive in eksotičnega temnega lesa wenge.

V kampanji, ki se bo zaključila 13. januarja 2015, leseni totemi ZenEgg stanejo od 18 do 28 ameriških dolarjev, prav tako pa lahko naročite tudi “gnezda” jajc, ki vsebujejo različne kombinacije lesa.

Podprite ZenEgg na Kickstarterju >>

Oznake: , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje