Vezana knjiga računov kot možnost izstavljanja računov

Zavezanci, ki izdajajo račune, za poravnavo katerih pričakujejo gotovinsko plačilo, imajo na razpolago dve možnosti izdajanja računov.
vezana knjiga računov

vezana knjiga računov

Lahko je to vezana knjiga računov ali pa se odločijo za uporabo davčne blagajne. V te namene je potrebno kupiti posebno napravo ali si priskrbeti program za na računalnik ali aplikacijo za na tablico ali telefon.

Zakaj vezana knjiga računov?

Vezana knjiga računov je priročna rešitev za tiste zavezance, ki na mesečni ravni izdajo le nekaj računov in se želijo izogniti elektronskim napravam, saj jim je ljubše ročno vpisovanje računov. Kljub temu, da se račune vpiše na papirnate obrazce, pa je še vedno treba podatke o izdanih računih posredovati na FURS vsakega 10. dne v mesecu za pretekli mesec.

Vezana knjiga računov je v bistvu blok z obrazci, ki se ga da kupiti v knjigarni. Sestavljena je iz serije listov, ki imetniku služijo za izdajo 50 računov. Račun se vpiše na original, ki pa ima še dve kopiji, ki se samodejno vpisujeta. Preden pride do prve izdaje računa iz vezane knjige računov, je treba le-to potrditi.

Vezana knjiga računov ostaja v rabi

Vezana knjiga računov je bila sicer sprva mišljena kot prehodna opcija izdajanja računov. Z letom 2018 naj bi bila ukinjena. V celotni naj bi jo nadomestil sistem davčne blagajne. Ker pa je delež uporabnikov vezane knjige računov še vedno znaten in ker le-ta ni bila vir posebnih nepravilnosti, obstaja v rabi še vnaprej.

Priporočljivo je, da si skupaj z vezano knjigo računov omislite še mini blagajno. Gre za enostavno aplikacijo, ki si jo lahko brezplačno naložite na telefon. V kombinaciji z internetno povezavo vam bo mini blagajna služila posredovanju podatkov o izdanih računih na Finančno upravo Republike Slovenije.

Vezana knjiga računov je primerna tudi za tiste uporabnike, ki živijo na odročnih krajih brez ali z zelo slabo internetno povezavo. Po drugi strani pa se jo priporoča tudi uporabnikom davčnih blagajn. Ti jo lahko uporabijo v primeru izpada elektrike ali okvare naprav, ko izdaja prek davčne blagajne ni mogoča.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje