Video: “Če želite uspeti, morate biti pripravljeni poprijeti za delo”

Elon Musk, poznan kot ustanovitelj podjetij PayPal, Tesla Motors in SpaceX ter kot večinski lastnik podjetja SolarCity, z mladimi podjetniki rad deli nasvete, saj se dobro zaveda, da so začetki v podjetništvu najtežji. Poglejmo si, kaj pravi.
Video: "Če želite uspeti, morate biti pripravljeni poprijeti za delo"

V pogovoru, ki ga je z Elonom Muskom opravil spletni časnik Business News Daily, je izjemni inovator in poslovnež vrhunskega kova za mlade podjetnike pripravil štiri nasvete:

1. Bodite pripravljeni, da zares poprimete za delo.

Če ste se odločili, da ustanovite podjetje, morate biti popolnoma pripravljeni na trdo delo, ki vas čaka. “Vodenje podjetja ni enostavno. Čaka vas ogromno dela, še posebej na samem začetku,” pojasnjuje.

In opozarja, da se lahko pojavijo določene prepreke, ki vam bodo še dodatno otežile delo: “Gospodarska kriza je name močno vplivala. Pustila mi je brazgotine, ki se še dolgo ne bodo zacelile.” Ste pripravljeni na to?

2. Neprestano delajte na tem, da pridobivate nova znanja. 

Ko je Musk ustanovil podjetje SpaceX, je ugotovil, da se mora še ogromno naučiti, kljub temu, da je že posedoval izjemno znanje iz področja fizike.

Sprva je sicer nameraval zaposliti spodobnega in strokovnega sodelavca, ki bi vodil področje razvoja vesoljskih raket, toda situacija je nanesla na to, da je moral omenjeno delo opravljati kar sam. Kot je priznal, je zaradi njegove neizkušenosti podjetje napredovalo nekoliko počasneje, a zaradi njegove pripravljenosti na pridobivanje novih znanj se je na koncu vendarle vse izšlo po načrtih.

3. Naučiti se morate poiskati pravi trenutek za širitev svojega podjetja.

Podjetje SpaceX je bilo ustanovljeno leta 2002 in tedaj je imelo le okoli 120 zaposlenih. Dobrih pet let kasneje, leta 2007, pa je prišlo do velike širitve podjetja.

Toda Musk poudarja, da se rast ni zgodila čez noč, temveč je šlo za dobro premišljeno potezo, podkrepljeno s številnimi tržnimi in drugimi analizami. “Pametno boste morali izbrati trenutek, ko boste razširili svoje podjetje. A ko sprejmete to odločitev, vedite, da poti nazaj ni. Postopek boste morali izpeljati izjemno hitro,” opozarja. In dodaja, da podjetja ne smete povečati več, kot je to potrebno. “V nasprotnem primeru bo nastalo preveč nepredvidenih stroškov, ki bodo lahko povzročili nepopravljivo škodo,” pojasni.

4. Velik poudarek morate nameniti izbiri prave ekipe. 

Musk je prepričan, da je izbira pravih sodelavcev ključna sestavina za gradnjo uspešnega podjetja. Sam zato veliko poudarka nameni prav iskanju dobre ekipe.

Prava ekipa lahko napravi čudeže,” je prepričan. Meni, da je dobra podjetniška ekipa enako pomembna kot na primer dobra ekipa v nogometu, košarki ali drugih ekipnih športih, kjer kvaliteten posamezni igralec sicer resda lahko močno pripomore k uspehu ekipe, toda prava njegova vrednost se pokaže šele tedaj, ko je zmožen sodelovati s preostalimi člani in z njimi delovati v dobrem in slabem. Sposobnost ekipnega dela je torej tista, ki jo morate iskati pri novih sodelavcih.

Prav tako pa ne smete pozabiti tudi na vidik strokovnosti: v podjetje morate privabiti strokovnjake, ki bodo vedeli, kako se stvarem streže. Kako boste takšnega posameznika prepoznali, pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, kjer Elon Musk razkrije prav to:

YouTube

Vir: Business News Daily

Oznake: , , , ,