Video: Platno poslovnega modela

Platno poslovnega modela (ang. Business Model Canvas) je pred nekaj leti zasnoval podjetnik Alex Osterwalder, saj je bil mnenja, da zapletena poslovna terminologija povzroča le zmedo in izgubo časa. Odločil se je, da zasnuje poenostavljen in standardiziran jezik za opisovanje poslovnega modela.
Video: Platno poslovnega modela

Video: Platno poslovnega modela (Vir slike: sxc.hu)

Oblikovanje platna poslovnega modela podjetnikom pomaga preprosteje priti do inovacij, ki prinašajo takojšen vpliv na dodano vrednost v podjetju. Platno poslovnega modela podjetnikom pomaga izrisati neke vrste zemljevid različnih poslovnih strategij in ugotoviti, zakaj nekatere od njih delujejo, druge pa ne. Na tej podlagi lahko oblikujemo poslovni model za že obstoječe podjetje ali za podjetje, ki ga nameravamo ustanoviti v bližnji prihodnosti.

Pri oblikovanju platna poslovnega modela se natančno opredelimo glede področij, ki so pomembna za uspešno poslovanje in obstoj na trgu, to so: upravljanje s strankami; kanali, preko katerih dostopamo do strank; odnosi s strankami; tokovi prihodkov in odhodkov; področja, ki podjetju prinašajo dodano vrednost; partnerstvo in mentorstvo.

Platno poslovnega modela je osnova, na kateri zgradimo uspešen poslovni model ter s tem pripomoremo k rasti in uspehu našega podjetja, zato bi se mu moral posvetiti prav vsak podjetnik. Konkurenca namreč nikoli ne počiva!

V videu si poglejte kratko predstavitev platna poslovnega modela:

YouTube

Vir: BusinessModelGeneration

Oznake: , , ,