Wikipedia deluje s pomočjo donatorjev

Wikimedia Foundation je neprofitna organizacija, ki sredstva za delovanje Wikipedie in ostalih projektov zbira preko donatorjev. Ti so se tudi tokrat izkazali, saj je organizacija objavila, da so presegli zastavljeni cilj zbiranja sredstev za financiranje v višini 6 milijonov dolarjev in s pomočjo 125.000 donatorjev zbrali 6,2 milijona sredstev za leto 2008.
Wikipedia deluje s pomočjo donatorjev

Wikipedia ima zelo radodarne donatorje

Presenetljivo, Wikipedia nima nobenih zaslužkov na račun oglaševanja, čeprav bi kot četrta najbolj priljubljena spletna stran na svetu lahko bajno služila z oglaševanjem. Pa vendar ustanovitelj Jimmy Wales pravi, da to ni bistvo Wikipedie, saj se raje zanašajo na radodarne donatorje, ki Wikipedio upravljajo kot skupnost v kateri ima vsak donator svoj delež.

Le ti pa so resnično radodarni, saj je Jimmy Wales je s svojo prošnjo za sredstva objavljeno na spletni strani Wikipedie in The Wikimedia Foundation v samo osmih dneh ganil 50.000 donatorjev, ki so skupno prispevali 2 milijona dolarjev.

Zbrana sredstva bodo namenjena za pokritje obratovalnih stroškov fundacije za tekoče proračunsko leto, vsakodnevne operacije, izboljšavo open source programske opreme, plače 23 zaposlenih, podporo mednarodne prostovoljne mreže Wikipedia in podporo dogodkov Wikipedia akademije, s pomočjo katere se udeleženci spoznajo z uporabo in objavo v Wikipediji.

Vir: VentureBeat

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje