Investiranje v start-up podjetja: Y Combinator

Y Combinator se ukvarja z najbolj zgodnjim financiranjem start-up podjetij. Pomaga pri financiranju prvih stroškov v start-up podjetju. Nekatera podjetja potrebujejo zgolj tako imenovano začetno financiranje (angl. seed funding), spet druga podjetja bodo potrebovala še nadaljnje financiranje.
Investiranje v start-up podjetja: Y Combinator

Y Combinator (Vir slike: sxc.hu)

Cilj podjetja Y Combinator je start-up podjetjem nuditi pomoč v prvi fazi, npr. da start-up sploh pride do tiste točke na kateri že nekaj naredi, nato pa potrebuje resno finančno pomoč, da izpelje zadevo do konca.

Ne gre zgolj za denar

Pri Y Combinator-ju vlagajo v start-up podjetja manjša sredstva (redko nad 20.000 USD) v zameno za manjše deleže v podjetju (največkrat od 2 do 10 odstotkov).

Večina investitorjev ponuja poleg denarja še nekaj pomoči. Tudi pri Y Combinatorju je tako, s tem, da je pri Y Combinator delež finančne pomoči daleč najmanjši pri celotni pomoči, ki jo nudi podjetje.

Y Combinator pomaga start-up podjetjem pri izoblikovanju poslovne ideje in pri odgovorih na mnoga vprašanja, ki jih imajo podjetniki začetniki. Po obdobju treh mesecev so večinoma vsa vprašanja že odgovorjena in ideja dodelana, tako, da podjetje lahko nadaljuje svojo pot.

V kakšna start-up podjetja vlaga Y Combinator

Ne glede na to, da Y Combinator podpira start-up podjetja iz različnih industrij so jim trenutno najbolj zanimiva takšna, ki se ukvarjajo z mobilnimi in spletnimi aplikacijami.

Pomoč pri iskanju investitorjev

Druga najbolj pomembna pomoč, ki jo nudi Y Combinator podjetnikom začetnikom je učenje kako se predstaviti investitorjem ter iskanje investitorjev za start-up podjetja.

Financiranje

Y Combinator nudi financiranje različnim podjetjem dvakrat letno: od januarja do marca in od junija do avgusta. V obdobju treh mesecev pomoči so s strani Y Combinator-ja organizirane tedenske večerje s strokovnjaki iz različnih področji, ki so pomembna za start-up podjetja (ustanovitelji start-up podjetij, investitorji, pravniki, računovodje, novinarji, bančni investitorji, direktorji večjih tehnoloških podjetij, itd.). Po približno desetih tednih sodelovanja so se start-upi pripravljeni predstaviti potencialnim investitorjem, saj v tem času že sestavijo prvi prototip.

Tudi prijava je drugačna: namesto zbiranja poslovnih načrtov in predstavitve le teh, start-up zgolj izpolni formular. Kasneje so najbolj perspektivni start-upi povabljeni na razgovor in Y Combinator se odloči za financiranje takoj po razgovoru.

Cilj Y Combinator-ja je postati priljubljen vir financiranja: „Trenutno vse kaže, da smo na pravi poti, saj so tako start-upi kot tudi investitorji s katerimi sedaj sodelujejo zadovoljni z našim delom.”

V kolikor imate namen ustanoviti tehnološko start-up podjetje je morda Y Combinator ravno pravšnji partner za vas. Več o ustanovitvi podjetja si lahko preberete tukaj >>

Vir: ycombinator.com

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje