YouTube video oglaševanje – dobra novica za slovenske oglaševalce

Ekipa Google Adriatik je 18. 3. 2014 v atriju Raziskovalnega centra Akademije znanosti in umetnosti pripravila prijetno druženje ob slavnostni najavi lansiranja YouTube platforme, sedaj tudi v Adriatik regiji (v Sloveniji, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Makedoniji in na Hrvaškem).
YouTube video oglaševanje - dobra novica za slovenske oglaševalce

YouTube video oglaševanje – dobra novica za slovenske oglaševalce (Fotografija: Urška Saletinger)

YouTube, kot globalni servis ogleda in iskanja videoposnetkov, ni nekaj novega za slovenskega uporabnika, z lokalizirano različico pa bo deležen kakšnega lokalnega oglasa več in morebiti opazil tudi lokalno domeno youtube.si (še vedno pa mu je omogočeno enako brskanje med videoposnetki, kot do sedaj).

Predstavlja pa ta najava pomembno novost lokalnim oglaševalcem, saj bodo ti od sedaj naprej lahko koristili prednosti te odlične Google-ove digitalne platforme (op. a. Google je portal Youtube kupil leta 2006, zato se oglasi v obliki videoposnetkov, prikazujejo hkrati na YouTube-u in na Google prikaznem omrežju, kar pomeni res ogromen doseg), ki omogoča efektivno izvajanje spletnih kampanj, namenjenih grajenju zavedanja vaših produktov/storitev/blagovne znamke, ter po drugi strani spremljali njihovo uspešnost preko napredne analitike – tako ves čas veste, kam gre vaš oglaševalski denar.

Naši gostitelji, Joško Mrndže (Country manager Adriatics region), Marijana Prpic (Head of Branding Google Adriatic) in Daniel Pietrowski (Industry Manager, Google), so predstavitev zastavili v dveh sklopih: najprej smo si ogledali rezultate prve lokalne raziskave uporabe tega video iskalnika na našem trgu (»Spoznajte svoje občinstvo: lokalna YouTube raziskava«) in nato konkretne priložnosti oglaševanja na njem (»Oglaševalske rešitve in zgodbe uspeha na področju brendiranja«).

Spoznajte svoje občinstvo

V kolikor se sprašujete, zakaj je to pomembna novica za vas in vašo spletno pojavnost, naj navedemo zgolj nekaj podatkov razširjenosti uporabe tega »mega« video iskalnika in s tem možnosti dosega potencialnih strank:

  • 1 milijarda edinstvenih uporabnikov in 6 milijard ur gledanja video posnetkov vsak mesec. 
  • 50% porast v gledanju na dan v letu 2013. 
  • 100 ur video posnetkov naloženih vsako minuto.
  • Več kot 100.000 let ogledanih video posnetkov na Facebooku vsako leto. 
  • 700 video posnetkov deljenih na Twitterju vsako minuto. 
  • Številka 1 v doseganju ciljne skupine stare od 18 do 34 let v primerjavi s kabelskimi omrežji…

(Vir: Google e-mailing vabilo udeležencem)

Lokalni rezultati, relevantni za naš trg

Glede na opravljeno lokalno raziskavo, izvedene na ravni Adriatik regije, Youtube v Sloveniji uporablja okoli 74 odstotkov spletnih uporabnikov oziroma 57 odstotkov prebivalcev, največ v starostni skupini od 16 do 20 let. Vsakodnevna uporaba YouTube je zelo visoka, najvišja (76 odstotna) med populacijo 20 do 24 let.

Kar 49 odstotkov uporabnikov YouTuba meni, da je dober vir informacij o izdelku, ki ga želijo kupiti. Kategorija iskanja, ki je najbolj iskana in v porastu, je kategorija »naredi sam«, hkrati pa velja še ena zanimivost lokalne uporabe: v starostni skupini med 20 in 30 let je opazen velik trend zanimanja za kuharske nasvete.

(Vir: TNS raziskovalno podjetje)

Možnosti oglaševanja – True View

Google-ov oglasni sistem TrueView In-stream in prikazni oglasi, ki se predvajajo pred/med/hkrati z izbranim videom, in to na vseh napravah (računalniki, tablice, pametni telefoni), nam omogočajo relevantne zadetke, medtem ko končni potrošniki brezskrbno klikajo in iščejo (vnašajo ključne besede) po tem video iskalniku.

Oglaševalci plačujete zgolj dejansko realizirane oglede vaših oglasov, s samim gostovanjem pa tudi nimate dodatnih fiksnih stroškov, saj oglase preprosto naložite na njihov portal, samo oglaševanje pa upravljate z vašega AdWords računa.

Po drugi strani pa so TrueView oglasi prijazni do končnih uporabnikov, saj jih imajo možnost po 5 sekundah preskočiti (oglaševalec ima s tem še vedno 5 sec brezplačnega oglasnega prostora, ki kljub temu doprinese k določeni vidnosti njegove znamke) – cilj platforme je namreč nuditi relevantne prikaze končnemu uporabniku, z vidika oglaševalca pa naslavljati zgolj zainteresirano ciljno javnost.

Cene predvajanega video oglasa za vse zgoraj omenjene države bodo predvidoma (vsaj na začetku) nekje med 2-3 centi na predvajanje.

Izbirate lahko med 3 možnimi formati video oglaševanja:

Oglas TrueView v okviru videoposnetka (»TrueView in-stream« oz. »TrueView Pre Roll«) se prikaže v oknu, kjer bi se sicer predvajal izbrani video posnetek – po 5 sekundah avtomatskega predvajanja oglasa ima uporabnik možnost oglas preskočiti. Strošek slednjih oglaševalec ne plača.

Oglas TrueView v iskanju (»TrueView in-search« oz. »Promoted Videos«) se prikaže nad ali poleg rezultatov iskanja po YouTubu kot eden od rezultatov – pričetek predvajanja oglasa mora sprožiti uporabnik s klikom.

Oglas TrueView na zaslonu (»TrueView in-display«) se prikaže na vrhu seznama povezanih videov, ki se nahaja desno od trenutno že predvajajočega se videa – pričetek predvajanja oglasa mora sprožiti uporabnik s klikom.

Slednja dva formata se bosta z aprilom združila v en format (še nekaj dodatnih napovedanih sprememb, ki bodo v kratkem aktualne), vse podrobnejše tehnične specifikacije in navodila za pripravo oglaševalskih materialov, pa lahko najdete na tem naslovu (še nekaj koristnih nasvetov uporabe te platforme najdete tukaj).

Ne preseneča torej, da agencije v regiji že pripravljajo YouTube kampanje in kalkulirajo potrebne prerazporeditve proračunov, ki bodo vključevale pojavnost tudi na tem kanalu. Vzporedno s tem se odpira tudi povečana potreba po produkciji video oglasov in njihovih dodatnih kreativnih izpeljankah, ki jih ta platforma omogoča. Dejstvo je, da imajo kreativni video oglasi, z zanimivo vsebino in večjo interaktivnostjo, tudi večji potencial viralnosti.

Avtorica prispevka je Urška Saletinger, Vodja digitalnih projektov, Luna TBWA (@akrsu)

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje