Z novo Kickstarter kampanjo je zdrav pridelek le še korak stran

Petčlanska ekipa, ki izhaja iz društva Varuhi semen, išče podporo za vrtnarski meter Ori, ki služi določanju optimalnih vrstnih in medvrstnih razdalj dvanajstih najpogosteje pridelovalnih vrtnin. Z merilcem bomo sejali in sadili vse od paradižnika, fižola pa do peteršilja in motovilca.
Z novo Kickstarter kampanjo je zdrav pridelek le še korak stran

Z Orijem bomo lahko sejali in sadili vse od paradižnika, fižola, paprike pa do peteršilja in motovilca (Vir slike: Origo).

Ko razpremo Ori, na levi strani vidimo legendo z izbrano barvno lestvico, kjer najdemo vrtnino, ki jo želimo posaditi ali posejati. »Okrog trinajstih lukenj, ki se nahajajo na razprtem Oriju, boste zasledili označene barvne trikotnike, ki vam bodo nakazali na kakšni razdalji je potrebno posejati seme oziroma posaditi sadiko v posamezni vrsti,« pravijo članice, katerih poti so se prekrižale na Tkalskem prehodu v središču Maribora.

Legenda, ki vodi

Vrtnarski meter položimo na zemljo in s pomočjo sadilnega klina skozi luknje napravimo jamice, kamor potem položimo semena ali sadike, pojasnjujejo. »Ko končate z zasajanjem v posamezni vrsti, razprite vrvico, ki se nahaja na zgornjem delu metra. Barva lesenih kroglic, ki ponazarja 12 najpogosteje sejalnin vrtnin, in trikotnikov je poenotena, kar je razvidno tudi iz legende,« za lažjo uporabo pa so na konec vrvice dodale lesen usmerjevalnik, ki ga pokončno postavimo v zemljo in tako je vrvica ves čas napeta in ravna. Po koncu dela vrvico zvijemo in jo pritrdimo na svoje mesto, Ori obrišemo z rahlo vlažno krpo ter pospravimo vse do naslednje uporabe.

Vrtnarsko navdihnjeno ekipo sestavljajo uni. dipl. inž. kmetijstva Mateja Koler, predsednica društva Varuhi semen, mag. inž. logistike Teja Lovrec, ki je v omenjenem društvu strokovna sodelavka za koordinacijo projektov, uni. dipl. inž. kmetijstva Janja Kotnik, strokovna sodelavka za vrtnarstvo in semenarstvo društva, Vesna Mitrovič, študentka oblikovanja notranje opreme in oblikovanja materialov, sicer pa freelance dizajnerka v Tkalki in Andreja Kuhar, študentka likovne pedagogike, zaposlena na CAAP.

Ideja o Oriju se je porodila pred leti, ko so v društvu Varuhi semen v samostojen proces vpeljali več kot 150 vrtičkarjev, lani pa so se odločile, da naredijo korak naprej in se lotijo izdelave inovativnega pripomočka, ki bo funkcionalen in estetsko dovršen. »Pripomoček, ki bi odprl vrata bodoči zadrugi Origo, bi odprl novo dimenzijo vrtnarske estetike in nadaljnjega razvoja inovativnih pripomočkov za ljubitelje zelenih oaz,« pravi ekipa, ki je želela skozi razvoj opozoriti tudi na pomembnost samooskrbe in širine skupnostnega vrtnarjenja, ki se vse bolj odpira tudi urbanim središčem.

Ekipa si je za cilj zastavila 30 tisoč dolarjev. Z zbranimi sredstvi želijo vzpostaviti Zadrugo Origo, katere osrednji izdelek je prav Ori. »Denar bi namenile vzpostavitvi proizvodnega procesa, nakupu strojev in potrebne opreme, ter s tem vzpostavile prostor in priložnost za nova delovna mesta, ki so v našem delu Slovenije še kako potrebna. Hkrati bi z zbranimi sredstvi omogočile stabilizacijo našega osnovnega poslanstva, to je ohranjanje starih avtohtonih sort kulturnih rastlin,« višek pa bi namenile podpori društvenih dejavnosti. Obenem pa želijo tudi spodbuditi inovatorje, da »si upajo vzeti prihodnost v lastne roke in jim pokazati, da se apatija in ravnodušnost še ni naselila v vse kotičke našega mesta«. Želijo si, da bi njihovi viziji prisluhnila čim širša množica ljudi, kampanjo pa lahko podprete tukaj >>

Ori, ki je obenem tudi dober didaktičen pripomoček za otroke, je narejen iz lokalnega javorjevega lesa, v kar je vpeta vizija trajnostnega razvoja in družbeno-geografskega umeščanja, ki sloni na stebrih socialnega podjetništva in lokalnih potencialov. »Javorjev les je odlična izbira zaradi njegovih lastnosti, kot tudi zaradi njegovega vizualnega izgleda, ki v našem primeru predstavlja platno za njegovo dovršeno grafično podobo,« ki predstavlja cikel pomlad-jesen, torej čas uporabe vrtnarskega metra. Proizvodnjo želijo vzpostaviti v Mariboru in tako ohraniti tesne sinergije z okoljem in prebivalstvom.

Ime Ori je nastalo med procesom oblikovanja (sprva so ga poimenovale Grin kot simbol zelene ljubezni, ki jo nosijo članice). Gre za okrajšavo iz besede Origo, ki v latinščini pomeni izvor, kategorijo prvobitnosti, originalnosti in estetske inovativnosti. Je izvor vseh, torej izvor nečesa novega, kot je njihov vrtnarski meter in kot seme, ki predstavlja začetek obstoja.

 »V delu in idejah se dopolnjujemo, nadgrajujemo in skupaj nam je uspelo to, kar sedaj predstavljamo javnosti. Res pa je, da nam brez zunanjih sodelavcev ne bi uspelo. Tako bi izkoristile priložnost in se za nesebično podporo zahvalila Petru Ostovršniku, Branimirju Beloviću, Anki, Rojs, Niku Klanšku ter vsem ostalim, ki so nam pomagali do uresničitve vizije,« ob koncu dodaja ekipa.

Njihovo kampanjo lahko podprete tukaj >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje