Za bodoče mamice z s.p.-jem: Kako je z materinskim dopustom in nadomestilom?

Bodoče mamice, ki so samostojne podjetnice, so upravičene do porodniškega dopusta in nadomestila. Slednjega sestavljajo materinski dopust in nadomestilo ter starševski dopust in nadomestilo. Materinski dopust traja 105 dni, starševski dopust pa 260 dni.
Za bodoče mamice z s.p.-jem: Kako je z materinskim dopustom in nadomestilom?

Bodoče mamice, ki so samostojne podjetnice, so upravičene do porodniškega dopusta in nadomestila. (Vir slike: Bigstockphoto)

Tokrat bomo podrobneje opisali prvi del porodniškega dopusta, tj. materinski dopust, in pripadajoče nadomestilo. Materinski dopust lahko traja največ 105 dni, mati pa ga mora obvezno izrabiti najmanj 15 dni.

Vse v zvezi z materinskim dopustom in materinskim nadomestilom se ureja na krajevno pristojnem Centru za socialno delo (CSD). Vlogo za odobritev oziroma priznanje pravice do materinskega dopusta lahko bodoča mamica odda na CSD največ 60 dni pred napovedanim datumom poroda, ki ga določi njen(a) ginekolog(inja).

Bodoča mamica lahko preneha z dejanskim opravljanjem dela (s.p. v času porodniškega dopusta še vedno obstaja) 28 dni pred predvidenim datumom poroda.

V času porodniškega dopusta ima mati, ki je imela oziroma še vedno ima s.p., pravico do prejemanja porodniškega nadomestila, če izpolnjuje pogoje, ki jih določa zakon.

Kakšna je osnova za prejemanje porodniškega nadomestila, kdo plačuje prispevke in kaj se zgodi v primeru, da inšpekcija zaloti mamico na porodniškem dopustu, ki dela v svojem s.p.-ju, lahko preberete v članku z naslovom Materinski dopust in nadomestilo za bodoče mamice z s.p.-jem.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje