Za boljši spomin postavite računalnik v kot

V času, ko nas tehnologija spremlja na vsakem koraku, se pisanje na roke vse bolj oddaljuje. Kdaj ste nazadnje prijeli svinčnik v roke in zapisali nekaj v zvezek ali na list papirja? Današnja komunikacija gre prek spleta, opomnike si zapisujemo v tablice. Kdo ima še čas pisati na roke?
Za boljši spomin postavite računalnik v kot

Pisanje na roke ima številne prednosti (Vir slike: YouTube).

Če ste zalogo svinčnikov že pripravili, da bi jo podarili nekomu, prav tako beležke, premislite. Obstaja kar nekaj pozitivnih učinkov, ki jih prinaša pisanje na roko. Ko smo sedli v šolske klopi, smo se najprej začeli učiti pisanja. Računalnikov takrat v naših domovih še ni bilo, oziroma so jih imeli le posamezniki. Raziskovalci pa danes pravijo, da ima učenje pisanja dolgoročne pozitivne učinke tudi dolgo po tem, ko smo ga že osvojili.

Ena na računalnik, druga na roke

V Psychological Science so nedavno objavili zanimivo študijo. Skupino študentov so raziskovalci razdelili na dve skupini, ena si je zapisovala zapiske na roke, druga na računalnik. Slednja skupina je bila sposobna napisati daljše zapiske, a ko so jih izprašali, o čem je teklo predavanje, so se izkazali precej slabše kot prva skupina.

Kljub učenju slabše razumevanje

Zanimivo pa je to, da se znanje skupine, ki je zapiske zapisovala na računalnik, ni izboljšalo niti po enotedenskem učenju, čemur je sledil test. Kljub temu da so imeli skorajda popolne zapiske, skupina, ki jih je natipkala, ni uspela popolnoma razumeti predavane vsebine.

Zamudno, a del učenja

Pisanje na roke je sicer bolj zamudno kot tipkanje, a prinaša veliko prednost v razumevanju in pomnenju vsebine. Morda tudi za to, ker morajo pozorneje poslušati predavatelja, pisanje v zvezek pa izjemno pomaga tudi tistim, ki imajo fotografski spomin oziroma so bolj vizualni tipi. Ker niso imeli priložnost zapisati vsega, so morali sprocesirati in strniti informacije v realnem času.

Tisti, ki pišejo zapiske kar na računalnik, so zapisali zapiske podobno, kot je tekla beseda na predavanju, medtem ko so tisti, ki so si jih zapisovali v zvezke, morali premisliti, kako oblikovati stavke čim bolj smiselno. S tem pa so se tudi že učili.

Namesto računalnika vzemite zvezek

Zato svetujemo, da naslednjič, ko imate sestanek, predse raje postavite list papirja in svinčnik, saj boste tako veliko več odnesli od njega. Morda bo videti staromodno, a svojemu spominu se boste lahko pozneje le zahvalili.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje