
Natakar ima kar nekaj dolžnosti in odgovornosti, plača pa ni najlepša (slika: buzzle.com)
Vsako leto se pojavi na stotine novih restavracij in verig s hitro prehrano, zatorej se tudi zahteve po natakarjih hitro večajo. Žal služba natakarja nima veliko potenciala in ne gre za uspešno kariero, ki bi si jo lahko sčasoma zgradili, a mnogo ljudi jo smatra za najboljši način razumevanja ljudi. Natakar ima namreč vsak dan opravka z najrazličnejšimi vrstami ljudmi. Torej, če nameravate sprejeti delo natakarja, da bi dobili nekaj praktičnih izkušenj dela z ljudmi, je izjemno pomembno, da podrobno razumete, kakšne so vaše dolžnosti in odgovornosti.
Kaj so dolžnosti natakarja?
Čeprav je posamezna restavracija običajno najbolj poznana po svoji izvrstni hrani, lahko slaba ustrežljivost in slabe storitve, namenjene strankam, uničijo njen ugled. Zato ima večina kakovostnih restavracij različne kriterije, ki vplivajo na izbor osebja (strežnikov). Izobrazba običajno pri natakarjih ni osrednjega pomena, a pomembne so druge lastnosti kot so potrpežjivost, dober spomin, pozitiven odnos, ročne spretnosti itd. Čeprav lep videz običajno ne spada med pomembnejše kriterije, pa imajo kljub vsemu punce, ki dobro izgledajo, so čedne in se pametno oblačijo, dobre možnosti, da postanejo natakarice.
Sprejemanje naročil
Vsakemu natakarju je dodeljena določena sekcija restavracije, za katero je zadolžen med svojim delovnim časom. Dolžnost natakarja je, da pozdravi potrošnike in se jih pospremi do njihove mize. Ko se stranke enkrat posedejo, jim mora razdeliti menije in sprejeti naročila za pijače. Če so stranke zmedene ali pa se ne morejo odločiti, je dolžnost natakarja, da jim opiše ponudbo restavracije ter jim ob enem priporoči posebna vina. To velja tudi za hrano. Natakar mora poznati vsako jed na jedilnem listu in vedeti, kako je pripravljena. Če je potrebno, mora strankam tudi priporočati jedi. Ko se potrošniki odločajo, si mora natakar v beležko zapisati njihove odločitve ter jih nato predati glavnemu kuharju.
Skrb za mize
Čeprav se pri večini velikih restavracij delo natakarja konča pri oddaji naročil, pa se njihove dolžnosti pri večini majhnih restavracij na tem mestu še niso končale. Natakar mora poskrbeti, da naročena hrana prispe do stranke na pravilen način. Vsaki mizi je potrebno posvečati enako mero koncentracije in pozornosti. Pijačo je potrebno dotočiti pravi čas in razrešiti morebitne probleme, ki se pojavljajo glede naročil. Natakar mora seveda pospraviti mizo, ko posamezna stranka konča z obedom, še prej pa ji prinesti račun.
Natakar je tudi tisti, ki mora poskrbeti, da stranke mize pričakajo urejene in pripravljene. Torej, namizni prt, krožniki, žlice, vilice in servete morajo biti vedno na svojem mestu. Natakar se mora zavedati, da se njegove dolžnosti ne končajo z zaprtjem restavracije. Mora namreč počakati in počistiti restavracijo ter jo pripraviti za naslednji dan. Police z zalogami je potrebno napolniti, počistiti mize in namizne prte pripraviti za pranje.
Čeprav so dolžnosti in odgovornosti natakarjev ogromne, pa žal ne moremo enako triditi za njihove plače. Minimalna plača natakarja se giblje med 3 in 4 evri na uro. A kljub vsemu velik del zaslužka natakarjev sestavljajo napitnine, ki jih potrošniki dajo za njihovo dobro postrežbo. Dandanes obstaja kar nekaj šol, ki se ukvarjajo z upravljanjem hotelov in dajejo študentom ne zgolj praktične izkušnje, temveč tudi certifikat po uspešno opravjenem tečaju. Takšni tečaji bodo natakarjem pomagali, da bodo dobili službo v kakšni izmed izredno priljubljenih in zasedenih restavracij, kjer bodo lahko s pomočjo svojih odličnih spretnosti iz službe natakarja napredovali do glavnega upravitelja restavracije.
Vir: Buzzle