Zakaj je zavarovanje terjatev še posebej primerno za startupe?

Zavarovanje terjatev je metoda, prek katere si lahko podjetje izboljša denarni tok. Zakaj je ta finančni instrument še posebej primeren za zagonska podjetja?
Zavarovanje terjatev za rešitev finančnih težav (Vir: Pixabay)

Zavarovanje terjatev za rešitev finančnih težav (Vir: Pixabay)

Zavarovanje terjatev je finančni mehanizem, ki lahko posameznemu podjetju olajša poslovanje. Ta instrument je lahko še posebej v pomoč novonastalim podjetjem. Ta namreč še nimajo veliko kapitala. Zaradi nestanovitnega poslovanje lahko prihaja do drastičnih nihanj v prejemu prihodkov. To lahko zelo škoduje poslovanju. Če namreč dlje časa kritično primanjkuje finančnih oziroma obratnih sredstev, lahko podjetje v skrajni fazi tudi neha obstajati.

Seveda je bolje situacijo reševati čim prej. Bolj kot odlašamo, hujše in bolj nepopravljive so lahko posledice. Mlada podjetja dostikrat še ne izpolnjujejo pogojev, da bi lahko vzela kredit ali posojilo. To jim lahko še bolj oteži celoten proces. Po drugi strani pa odkup terjatev predstavlja alternativo, ki je dosegljiva tudi tem podjetjem.

Kako poteka sam postopek?

Postopek zavarovanja terjatev poteka takole. Da bi podjetnik sploh lahko posegel po tej metodi, mora imeti v ozadju račune, ki jih je že izstavil stranki. Vendar pa te računi še niso bili poplačani in še niso zapadli v plačilo. Ko se podjetnik odloči za zase ustreznega ponudnika finančnih storitev, se s pristojnim svetovalcem dogovori za sestanek. Lahko pa komunikacija poteka tudi prek spletnih kanalov.

Svetovelc preveri stranke, katerih terjatve naj bi prevzel nase. Če nimajo slabe plačilne zgodovine, se načeloma odloči za sodelovanje s podjetnikom. V nekaterih primerih mora biti pri podpisu pogodbe stranka prisotna. V drugih primerih to ni nujno.

Po podpisu pogodbe pride precej hitro do tega, da ponudnik izplača podjetniku obljubljeni znesek. Izplača mu večji del terjatev, na katere bi ta sicer čakal precej dlje. Do izplačila čahko pride že v nekaj urah ali najkasneje v nekaj dneh. Tako si lahko podjetnik hitro finančno opomore in nadaljuje s tekočim poslovanjem. Poleg tega pa s tem pridobi še nekaj. Ni se mu treba več ukvarjati s področje terjatve, ampak lahko svoj čas vloži v druga področja. Tako si s to storitvijo reši dva problema na en mah.

Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

13.03.2020 od 14:30 do 19:30
Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje