Zakaj je zavarovanje terjatev še posebej primerno za startupe?

Zavarovanje terjatev je metoda, prek katere si lahko podjetje izboljša denarni tok. Zakaj je ta finančni instrument še posebej primeren za zagonska podjetja?
Zavarovanje terjatev za rešitev finančnih težav (Vir: Pixabay)

Zavarovanje terjatev za rešitev finančnih težav (Vir: Pixabay)

Zavarovanje terjatev je finančni mehanizem, ki lahko posameznemu podjetju olajša poslovanje. Ta instrument je lahko še posebej v pomoč novonastalim podjetjem. Ta namreč še nimajo veliko kapitala. Zaradi nestanovitnega poslovanje lahko prihaja do drastičnih nihanj v prejemu prihodkov. To lahko zelo škoduje poslovanju. Če namreč dlje časa kritično primanjkuje finančnih oziroma obratnih sredstev, lahko podjetje v skrajni fazi tudi neha obstajati.

Seveda je bolje situacijo reševati čim prej. Bolj kot odlašamo, hujše in bolj nepopravljive so lahko posledice. Mlada podjetja dostikrat še ne izpolnjujejo pogojev, da bi lahko vzela kredit ali posojilo. To jim lahko še bolj oteži celoten proces. Po drugi strani pa odkup terjatev predstavlja alternativo, ki je dosegljiva tudi tem podjetjem.

Kako poteka sam postopek?

Postopek zavarovanja terjatev poteka takole. Da bi podjetnik sploh lahko posegel po tej metodi, mora imeti v ozadju račune, ki jih je že izstavil stranki. Vendar pa te računi še niso bili poplačani in še niso zapadli v plačilo. Ko se podjetnik odloči za zase ustreznega ponudnika finančnih storitev, se s pristojnim svetovalcem dogovori za sestanek. Lahko pa komunikacija poteka tudi prek spletnih kanalov.

Svetovelc preveri stranke, katerih terjatve naj bi prevzel nase. Če nimajo slabe plačilne zgodovine, se načeloma odloči za sodelovanje s podjetnikom. V nekaterih primerih mora biti pri podpisu pogodbe stranka prisotna. V drugih primerih to ni nujno.

Po podpisu pogodbe pride precej hitro do tega, da ponudnik izplača podjetniku obljubljeni znesek. Izplača mu večji del terjatev, na katere bi ta sicer čakal precej dlje. Do izplačila čahko pride že v nekaj urah ali najkasneje v nekaj dneh. Tako si lahko podjetnik hitro finančno opomore in nadaljuje s tekočim poslovanjem. Poleg tega pa s tem pridobi še nekaj. Ni se mu treba več ukvarjati s področje terjatve, ampak lahko svoj čas vloži v druga področja. Tako si s to storitvijo reši dva problema na en mah.

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje