Zakaj se je 27-letni milijonar po treh tednih upokojitve vrnil v podjetništvo

Jon Carder je v samo nekaj letih od spletne trgovine z otroškimi izdelki prišel do posla, ki ga je prodal za več milijonov dolarjev. Imel je dovolj denarja za vse življenje, zato se je odločil, da se bo upokojil in začel uživati življenje. A ni dolgo zdržal.
Preverite aktualne razpise

Kateri razpisi so aktualni? (Vir slike: BigStockPhoto.com)

Carder je kot študent drugega letnika filozofije in umetnosti začel s svojim prvim poslom, to je bila spletna trgovina BabysHeaven, v kateri je prodajal otroške izdelke. Že samo nekaj mesecev po odprtju trgovine je pustil študij, da se je lahko popolnoma osredotočil na posel. Tega je za nekaj tisoč evrov prodal pri 22 letih in odprl novo podjetje Client Shop, spletno orodje, ki je bilo ljudem v pomoč pri iskanju nizkih obrestnih mer za stanovanjska posojila. V manj kot letu dni je posel postal vreden več milijonov dolarjev.

Ko sem kupil tovornjak in se odpeljal domov, da bi videl svoje starše, je mati skoraj znorela, saj je mislila, da sem začel preprodajati drogo. Ni razumela interneta in dejstva, da na tak način lahko zakonito zaslužiš denar,” se spominja Carder. Čez štiri leta je Carderjeva mati v poslovni reviji prebrala, da je Carder svoj drugi posel prodal za več kot deset milijonov dolarjev in šele takrat razumela njegov uspeh.

Življenjski cilj je bil denar in cilj je bil dosežen

Carderjev cilj se je po prodaji izpolnil. Imel je dovolj denarja, zato se je odločil, da bo prenehal z delom, začel potovati po svetu in enostavno užival življenje: “Podjetnik sem postal samo zato, da sem zaslužil denar. Ko sem ga zaslužil, je bil moj cilj dosežen.”

Užitek ni dolgo trajal. Da bi proslavil prodajo posla, si je s prijatelji privoščil deskanje na vodi v Indoneziji, kar je bil, kot pravi, eden izmed najboljših časov njegovega življenja: “Naučil sem se, da denar lahko kupi srečo. Toda ta sreča ima omejen rok trajanja. Po dveh tednih so se morali Carderjevi prijatelji vrniti na delo, zaradi česar se je začel Carder neizmerno dolgočasiti.

Biti podjetnik pomeni biti srečen

Takrat je spoznal, da čeprav je podjetništvo stresno in na trenutke moreče, je toliko bolj izpolnjujoče, saj z delom pozitivno vplivaš na življenje ljudi: “Naučil sem se biti podjetnik in naučil sem se biti srečen. Nič več ni šlo za denar, šlo je za vpliv.

Po treh tednih upokojitve se je vrnil v podjetništvo in kupil domeno MojoPages.com, ki je ljudem pomagala pri iskanju lokalnih podjetnikov. Zaradi močne obstoječe konkurence se je odločil, da bo poskusil drugje in tako leta 2010 s še dvema soustanoviteljema (Jarrod Cuzens in Jeff Federman) zagnal aplikacijo Mogl, s katero uporabniki z uporabo različnih storitev pridobivajo točke in celo denar.

Vir: businessinsider.com

Oznake: ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje