Zavarovanje terjatev kot rešitev likvidnostnih težav

Sploh mladi podjetniki se pogosto srečujejo z likvidnostnimi problemi, ki pa so lahko v končni fazi tudi usodni za podjetje. Prav zato je smiselno iskati rešitve še preden situacija postane kritična.
Kako poteka zavarovanje terjatev? (Vir: Pixabay)

Kako poteka zavarovanje terjatev? (Vir: Pixabay)

Podjetniki se sploh v začetkih poslovanja velikokrat srečujejo z denarnimi težavami, saj še nimajo stabilnega finančnega toka. Da bi se izognili posledicam tovrstnih problemov, se lahko odločijo za zavarovanje terjatev. Gre za metodo, ki je v primerjavi s posojilom pri banki dostopna skoraj vsem podjetnikom.

Kako deluje ta metoda?

Zavarovanje terjatev je postopek, pri čemer se podjetnik najprej odloči za enega izmed ponudnikov finančnih storitev, ki so na trgu. Poprej naj preveri pogoje, pod katerimi vsak od njih poosluje. Le tako se bo lahko odločil za najbolj ugodno rešitev.

Ko pride na razgovor, mora s sabo prinesti račune, ki jih je izdal svojim strankam, vendar te še niso zapadli v plačilo in še niso bili poplačani. Ponudnik bo preveril podatke in stranke, s katerimi ima opravka podjetnik. Na podlagi tega se bo odločil, če bo sprejel riziko in sklenil pogodbo s podjetnikom. Ko pride do podpisa pogodbe in sklenitve dogovora, pride do plačila 80 % vrednosti zneska, na katere bi podjetnik sicer čakal dlje, le v roku enega ali dveh dneh. Preostanek zneska ponudnik podjetniku izplača, ki dobi denar od strank. Seveda je vsota smiselno zmanjšana za provizijo, ki si jo za storitev pridrži ponudnik.

In kakšne prednosti ima od tega podjetnik? Seveda bo takoj dobil denar, na katerega bi verjetno čakal precej dlje. Tako bo lahko pokril tekoče stroške in se izognil denarnim težavam in posledično zastojem v poslovanja. Če se podjetnik odloči, da bo ponudniku predal vse izstavljene račune, se na tak način izogne tudi operiranju s področje terjatev. To področje bo tako prepustil strokovnjaku, sam pa se bo lahko ukvarjal z delom, ki je bolj vezano na samo dejavnost, ki mu prinaša prihodke.

Storitev zavarovanje terjatev je odličen izhod v sili, saj se je lahko poslužujejo tudi podjetja, ki še ne izpolnjujejo pogojev za pridobitev posojila od banke. Zato si lahko problem rešijo na tak način.

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje