Zavarovanje terjatev za rešitev likvidnostnih težav

Zavarovanje terjatev je postopek, pri katerem podjetje terjatve do strank spreminja v takojšnje prihodke. To omogoča finančni ponudnik, ki nase prevzame tveganje in podjetju na račun manjše provizije izplača terjatve.
zavarovanje terjatev

zavarovanje terjatev

Likvidnostne težave pestijo marsikatero podjetje. Predvsem novonastala podjetja, ki še nimajo veliko finančnih sredstev, se pogosto pritožujejo, da nimajo dovolj financ, da bi vlagala naprej v poslovanje. Zaradi tega lahko nastanejo veliki problemi. Če ni dovolj financ, se namreč lahko ustavi celotno poslovanje. Nastanejo lahko resne posledice. Vse skupaj v skrajni sili lahko privede tudi do zaprtja podjetja. Tega pa si nihče ne želi.

Dostikrat je lahko zato rešitev zavarovanje terjatev. Gre za to, da imajo podjetja velikokrat težave tudi s tem, da jim stranke ne plačajo pravočasno. Ali pa je rok za plačilo določene storitve precej oddaljen v prihodnost. Do denarja lahko tako pridejo, če se obrnejo na storitev faktoring in terjatve takoj spremenijo v denar. Za manjšo provizijo, ki je odvisna od zneska vrednosti terjatev, ponudnik prevzame nase terjatve od podjetja. Nato se sam ukvarja z njimi. Še pred tem pa običajno preveri, s katerimi strankami ima opravka. Na podlagi tega oceni, če bo nase prevzel tveganje ali ne.

Kako poteka sam postopek?

Zavarovanje terjatev poteka nekako takole: Najprej podjetje izbere ponudnika, s katerim bo stopilo v kontakt. Gre za to, da se ponudniki med seboj razlikujejo glede pogojev, pod katerimi poslujejo. Zato mora podjetje prej preveriti, kakšne stroške bo imelo s to storitvijo. Poleg tega je tudi potek postopka lahko drugačen od ponudnika do ponudnika. Cilj je najti najbolj ustreznega.

Nato se ponudnik in predstavnik podjetja dogovorita za sestanek. Predstavnik podjetja priloži račune, katerih izplačilo želi. Ponudnik preveri vse podatke, ki jih ima. Če je vse v redu, sprejme tveganje in podpiše se pogodba o zavarovanju terjatev.

Do izplačila zneska pride običajno zelo hitro. Lahko že v roku enega dneva, mogoče v treh. Izplača se ca. 80 % vrednosti terjatev. Preostanek pa takrat, ko stranka dejansko plača račun.

Tak postopek je zelo primeren sploh za tista podjetja, ki si že ne morejo privoščiti posojila pri banki, ker ne izpolnjujejo pogojev.

Oznake:
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

09.12.2019 od 13:00 do 21:00
Konferenca: Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Kje preživeti ponedeljek, 9. decembra? Če razvijate oziroma vodite svoj posel, potem si ne moremo zamisliti boljšega kraja kot NLB Center inovativnega podjetništva. Na ta dan se bomo namreč v družbi uspešnih slovenskih mladih podjetnikov družili ob temah, ki vam bodo pomagale pri razvoju in rasti podjetja. Če bi radi v letu 2020 kot mladi podjetniki napravili korak naprej, te BREZPLAČNE konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

13.12.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu! (nov termin)

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje