Zvišali so se prispevki za socialno varnost samozaposlenih

Žiga Berce: Brez ekipe ni ničesar

Prihajajoči dogodek #topStartupEKIPA bo poln ljudi s podjetniško žilico, zato bo dobra priložnost za spoznavanje potencialnih soustanoviteljev. »Mislim, da sicer cilj dogodka ni formiranja novih startupov,« pravi Žiga Berce, predavatelj, ki bo svoje poglede predstavil na tem dogodku.
Žiga Berce: Brez ekipe ni ničesar

Na sliki Žiga Berce (Vir slike: YouTube).

Dogodkov za networking je po besedah Berceta sicer veliko, je pa malo takšnih, ki poudarjajo pomembnost ekipe za uspeh startupa. »Brez ekipe ni ničesar, tako da če nikomur ne morete zaupati, potem imate bistveno večji problem,« pravi Berce.

Kako zaupati neznancu?

Je možno zaupati neznancu, ki ga spoznamo na takšnem ali podobnem dogodku? Berce pravi, da se zaupanje gradi skozi čas. Pomembno je, da se oseba, ki smo jo sprejeli medse, izkaže in da skozi njene akcije zgradimo zaupanje, razloži. Sicer pa nasvete o gradnji ekip večinoma najdemo zgolj v izobraževalnih programih.

Prvi signal za kadrovske spremembe

Ekipa je najpomembnejši del startupa: »Dobra ekipa se je zmožna hitro prilagajati spremembam, držati skupaj in se podpirati v najtežjih trenutkih ter seveda postaviti dobre temelje za nadaljnji razvoj startupa.«Kdaj so torej pomembne kadrovske spremembe? Kot pravi Berce, so pri startupih jedrne ekipe praviloma dokaj majhne, tako da sta tam najpomembnejša prilagodljivost in komunikacija med člani ekipe.

Vabljeni na #topStartupEKIPA

Ista vizija in cilj morata biti vodilo vseh

Se pa pri majhnih ekipah obenem tudi najhitreje lahko pokažejo problemi, kar je po mnenju Berceta lahko tudi že prvi signal, da ekipa ne funkcionira, kot bi morala. »Pozneje, ko se jim pridružijo novi člani, pa je pomembno, da imajo isto vizijo in cilje, kot startup, pri katerem delajo.«

Morda osebo poznaš bolje, a se težav ne rešuje na najbolj optimalen način

In kaj pravi na ekipe, v katerih se prepletajo družinske in partnerske vezi? Znano je, da se je Berce podal na Kickstarter skupaj z bratom: »Obstajajo tako prednosti kot slabosti. Največja prednost je definitivno, da se dobro poznaš in si lažje zaupaš. Vsekakor pa se lahko v težjih situacijah ustvarijo tudi napetosti, ki pa se med družinskimi člani mogoče ne rešujejo na najbolj optimalen način,« meni Berce, ki poudarja, da bo na dogodku možno slišati kar nekaj zanimivih nasvetov iz izkušenj različnih podjetnikov.

Oznake:, ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje