Zlata gazela Plastiki Skaza!

Velenjsko podjetje Plastika Skaza, ki razvija in proizvaja izdelke iz visokotehnoloških materialov, je letošnje najbolje hitro rastoče podjetje. Srebrna gazela je postala primorsko-notranjska gazela podjetje SMT, bronasta gazela pa dolenjsko-posavsko gazela Cablex Plastik.
Zlata gazela Plastiki Skaza!

Utrinek iz lanske prireditve (Vir slike: YouTube).

Časopisna družba Dnevnik je izbrala zlato gazelo 2014, prestižno slovensko gospodarsko priznanje. Letos ga je prejelo podjetje Plastika Skaza, ki je v petih letih prihodke od prodaje povečalo za skoraj trikrat, in sicer iz 8,5 na 24 milijonov evrov. Podjetje, na čelu katerega je direktorica Tanja Skaza, je prisotno tudi na mednarodnem parketu, z globalno uveljavljenimi družbami, poleg korporativne je podjetje razvilo dve lastni produktni blagovni znamki (Cuisine – C! Style your home in Organko), so zapisali. Med drugim razvija in proizvaja izdelke, ki jih lahko najdemo tudi na policah Ikee (so njen prvi produktno razvojni dobavitelj na svetu), Gorenja in Landis&Gyr. Družinsko podjetje je že več kot 35 let vpeto v del razvoja Šaleške doline, zaposluje pa več kot 200 ljudi. V 90 odstotkih izvaža na trge Evrope, ZDA, Rusije in Kitajske.

Kako do gazele?

V sklopu izbora Gazela se vsako leto oblikuje tudi lestvica 500 najhitreje rastočih podjetij, na katero pa se podjetja ne morejo ne prijaviti niti ne odjaviti. Na lestvico se uvrstijo zato, ker imajo po javno dostopnih podatkih najvišjo rast prihodkov od prodaje v petletnem obdobju. Poleg visokih indeksov rasti so pogoji za uvrstitev na lestvico bilančni dobiček v zadnjem bilančnem letu, vsaj 220.500 evrov prihodkov v izhodiščnem letu, da podjetje v obeh indeksnih letih posluje vseh 12 mesecev, od lani pa je vstopni pogoj za lestvico tudi najmanj pet zaposlenih.

Skoraj polovica podjetij ohranja visoko rast

Dnevnik za izbor regijskih in nacionalnih gazel uporabi lestvico 100 podjetij iz vsake regije, kar skupno nanese 600 podjetij, na lestvici 500 najhitreje rastočih podjetij pa so posamezne regije različno zastopane. Letos se je na lestvico uvrstilo kar 223 podjetij, ki so se na lestvico uvrstila že lani in ohranjajo visoko rast.

Ustvarili 11 tisoč novih delovnih mest

Lani, ko je Zlato gazelo prejelo škofjeloško podjetje Knauf Insulation, ki proizvaja industrijsko izolacijo, so najhitreje rastoča podjetja dosegla skupno prodajo v vrednosti 4,82 milijarde evrov, v petih letih kar 222-odstotno rast. Skupno so ustvarila 155,22 milijonov evrov dobička in 769,54 milijonov evrov dodane vrednosti. V petletnem obdobju je zrastla za kar 163 odstotkov. Povprečna dodana vrednost na zaposlenega je znašala 46.517 evrov, slovensko povprečje pa znaša na zaposlenega 39.049 evrov, piše Sta Krog. 500 podjetij je v obdobju petih letih ustvarilo več kot 11 tisoč novih delovnih mest.

Poleg »zlate« Plastike Skaza, ki je bila izbrana tudi za savinjsko-zasavsko gazelo, so se za naziv najbolje gazele potegovala tudi podjetja SMT (primorsko-notranjska gazela), Cablex Plastik (dolenjsko-posavsko gazela), Imenšek (dravsko-pomurska gazela), MI Elektronika (osrednjeslovenska gazela) in Domel Holding (gorenjska gazela).

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje