Znane so številke pri prodaji YouTube

Že nekaj časa je znan znesek za katerega je Google kupil YouTube. To je 1.65 milijarde dolarjev. Vas zanima koliko so zaslužili ustanovitelji, investitorji in zgodnji zaposleni pri YouTube?
Bi radi zaslužili z YouTube?

Bo novost res uvedena kmalu?

Že ob nakupu smo vedeli, da so pri prodaji največjega spletnega izmenjevalnika video posnetkov nekateri posamezniki zaslužili velike vsote. Sedaj so številke prišle v javnost. Google je namesto gotovine ponudil svoje delnice.

Največ so od posla imeli trije ustavnovitelji in Sequoia Capital, glavni investitor.

Direktor in ustanovitelj Chad Hurley je prejel 694,087 delnic Googla in še dodatnih 41,232 v sklad. Pred kratkim je bilo za delnico Googla treba odšteti 470 dolarjev. Gre torej za vrednost višjo od 345 milijonov dolarjev.     

Drugi ustanovitelj Steve Chen je dobil 625,366 delnic ter še dodatih 68,721. Njihova vrednost presega 326 milijonov dolarjev.

Sequoia Capital, ki je v YouTube vložil 11.5 milijonov dolarjev je dobil delnice Googla v vrednosti 442 milijonov dolarjev. Več kot 38 kratni donos v dveh letih. Precej bolje kot vzajemni skladi kajne?

Ostali partnerji Sequoia Capital so dobili skupaj za 62 milijonov dolarjev delnic.

Mimogrede, zgoraj omenjeno podjetje je tudi največji vlagatelj v Google. Gre pa za enega izmed boljših investitorjev na področju tveganega kapitala.

Tretji ustanovitelj YouTube, ki je firmo zapustil že na začetku, je dobil 64 milijonov dolarjev.

Še en investitor iz San Francisca je dobil delnice v vrednosti 83 milijonov dolarjev.

Nekaj tisoč delnic je bilo razdeljenih tudi med “navadne” zaposlene, ki so bili pri podjetju že od začetka.  

Številke povedo, da je šlo za enega največjih poslov v zgodovini interneta, s katerim je Google še okrepil svoj položaj na trgu. Je bil nakup dobra poteza ali bodo Google pokopale tožbe? 

Vir: NY Times

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje