Znane so številke pri prodaji YouTube

Že nekaj časa je znan znesek za katerega je Google kupil YouTube. To je 1.65 milijarde dolarjev. Vas zanima koliko so zaslužili ustanovitelji, investitorji in zgodnji zaposleni pri YouTube?
Bi radi zaslužili z YouTube?

Bo novost res uvedena kmalu?

Že ob nakupu smo vedeli, da so pri prodaji največjega spletnega izmenjevalnika video posnetkov nekateri posamezniki zaslužili velike vsote. Sedaj so številke prišle v javnost. Google je namesto gotovine ponudil svoje delnice.

Največ so od posla imeli trije ustavnovitelji in Sequoia Capital, glavni investitor.

Direktor in ustanovitelj Chad Hurley je prejel 694,087 delnic Googla in še dodatnih 41,232 v sklad. Pred kratkim je bilo za delnico Googla treba odšteti 470 dolarjev. Gre torej za vrednost višjo od 345 milijonov dolarjev.     

Drugi ustanovitelj Steve Chen je dobil 625,366 delnic ter še dodatih 68,721. Njihova vrednost presega 326 milijonov dolarjev.

Sequoia Capital, ki je v YouTube vložil 11.5 milijonov dolarjev je dobil delnice Googla v vrednosti 442 milijonov dolarjev. Več kot 38 kratni donos v dveh letih. Precej bolje kot vzajemni skladi kajne?

Ostali partnerji Sequoia Capital so dobili skupaj za 62 milijonov dolarjev delnic.

Mimogrede, zgoraj omenjeno podjetje je tudi največji vlagatelj v Google. Gre pa za enega izmed boljših investitorjev na področju tveganega kapitala.

Tretji ustanovitelj YouTube, ki je firmo zapustil že na začetku, je dobil 64 milijonov dolarjev.

Še en investitor iz San Francisca je dobil delnice v vrednosti 83 milijonov dolarjev.

Nekaj tisoč delnic je bilo razdeljenih tudi med “navadne” zaposlene, ki so bili pri podjetju že od začetka.  

Številke povedo, da je šlo za enega največjih poslov v zgodovini interneta, s katerim je Google še okrepil svoj položaj na trgu. Je bil nakup dobra poteza ali bodo Google pokopale tožbe? 

Vir: NY Times

Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

20.11.2019 od 9:00 do 20:00
HardwareSTART – mednarodna konferenca – 2019

Slovenska hardware scena - povežimo se! V povezavi s slovenskimi startup podjetji se pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: Visionect, Sleepy bottle, Equa... takšnih podjetij si želimo še več. Zato smo pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART kateri glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

22.11.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.


Preberite več >>

Vse za podjetje