Zobne proteze v različnih vrstah

Zobne proteze se v zobozdravstvu uporabljajo za zdravljenje manjkajočih zob in brezzobosti. Vse to pa je lahko posledica različnih poškodb ali pa bolezni dlesni, kot je parodontoza. Pri tem je protetika razdeljena v več kategorij, glede na to, koliko zob je potrebno nadomestiti, kako je nadomestek pritrjen in kako je protetiko mogoče nositi. Vsaka možnost pa nudi različne estetske in funkcionalne lastnosti.
zobne-proteze

Zobne proteze v različnih vrstah

Pomembno je, da se pacient pred pričetkom zdravljenja s protetičnimi nadomestki pogovori s svojim zobozdravnikom, ki bo predlagal najboljše možnosti za celovito obnovo zob. Pri tem bo upošteval tudi stanje zob in dlesni, morebitne bolezni v ustni votlini ter druge diagnostične podatke. Na voljo so proteze, ki z umetnimi zobmi nadomestijo en lok zobovja, celotno gornjo ali spodnjo čeljust ter del loka zob na dlesnih.

Polne in delne zobne proteze

Polne proteze so namenjene pacientom, ki so izgubili vse naravne zobe v zgornji in/ali spodnji čeljusti. Celotna protetika za zgornjo čeljust je sestavljena iz umetnih zob, ki so pritrjeni na akrilno podlago, ki pokriva dlesni in nebo v ustni votlini. Pri nadomeščanju zob v spodnji čeljusti je polna protetika oblikovana kot nekakšna podkev, ki omogoča, da se jezik udobno namesti in ne visi.

Delne proteze pa so izdelane v obliki odstranljivega oziroma snemnega zobnega aparata, ki zapolni vrzeli v nasmehu. To pomeni, da ima pacient v ustih še nekaj svojih zdravih naravnih zob. Ta protetika ima na različnih koncih nameščene kovinske sponke, ki se oprimejo naravnih zob.

Zobne proteze, ki se namestijo po ekstrakciji zob

Zobozdravnik lahko predlaga namestitev posebnih protez, ki imajo določene značilne funkcije. Ta protetika se uporablja pri nekaterih pacientih, katerim zobozdravnik namesti protezo takoj po ekstrakciji zob. Pri običajni protetiki je namreč potrebno počakati nekaj tednov, da se dlesni po ekstrakciji zob popolnoma zacelijo.

Te proteze pa so izdelane vnaprej in tako omogočajo, da pacient v času celjenja ni brez zob. Po nekaj tednih pa pacient ponovno obišče zobozdravnika, ki namesti protetiko, ki jo bo pacient nosil za dlje časa.

Zobne proteze, ki so podprte z implantati

Na voljo je tudi protetika, ki je na zgornji in/ali spodnji čeljusti podprta z implantati. Zobni vsadki lahko podpirajo tako polne kot delne zobne proteze. Pri zdravljenju se najprej pričvrstijo vijaki oziroma implantati v čeljustno kost. Nato pa se na vsadke pritrdijo manjši konektorji oziroma opornice, ki povezujejo implantat s protezo. Ta vrsta protetike za obnovo zob nudi pacientu udobje, polno funkcionalnost zob, varnost ter hkrati spodbuja dolgoročno ustno zdravje.

Oznake:
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje