Kakšne so lastnosti dobrega vodje?

Dober vodja je oseba z močnim karakterjem, ki v ljudeh vzbuja zaupanje in iz njih izvabi najboljše lastnosti. Dobrega vodenja se ne da naučiti čez noč, saj gre za proces, ki traja več let. Vsekakor je za to potrebno veliko časa, energije in izobraževanj.
Poskrbite za dober odnos s poslovnim partnerjem

Poskrbite za dober odnos s poslovnim partnerjem (slika: sxc.hu).

1. Talent

Talentiranost je eden ključnih dejavnikov, ko se odločate, v katero smer se boste podali. Potrebno je imeti jasno predstavo o svojih zmožnostih, nato pa jih je potrebno usmeriti v pravo področje. Nekdo, ki je odličen v igranju golfa, najverjetneje ne bo tako uspešen tudi pri košarki.

2. Potrpežljivost

Potrpežljivost je ena najpomembnejših lastnosti dobrega vodje. Nekdo, ki bo nekaj želel opraviti čim hitreje, bo lahko zaradi površnosti naredil hudo napako. Lahko, da ste čakali predolgo, podcenjevali vaše opravke ali pa naredili preveč napak, a z nepotrpežljivostjo boste zašli v še hujše težave. Dobri voditelji so strpni in potrpežljivi. Nevihte in krize namreč pridejo in gredo in dober vodja jih upošteva kot del poti navzgor, saj se iz izkušenj naučimo največ.

3. Cilj

Zelo pomembno je imeti jasno določen cilj. Ta bo vašo energijo usmeril v pravo smer in vam dal samozavest. Pomembno je imeti zaupanje v cilj in v izbrano pot za doseganje le-tega, saj samo taka oseba lahko črpa iz ekipe tisto najboljše, ki je potrebno, da s skupnimi močmi rešijo nalogo.

4. Samozavest

Potrebno je zaupati vase in v svoj talent. Napake se dogajajo, zato se ni dobro kriviti za storjene napake in z njimi izgubljati dragocen čas. Dober vodja je samozavesten in prepričljiv, ne samo na delovnem mestu, temveč tudi v zasebnem življenju.

5. Neustrašnost

Na poti do zmage je potrebno biti neustrašen. Dober vodja ne bo klonil pred bolečino in strahom, ki spremljata prav vse zmagovalce na poti do uspeha.

6. Močan karakter

Trdo delo, potrpežljivost, vzdržljivost. Vse to so značilnosti osebe z močnim karakterjem, ki se ne pritožuje in ne odneha, ko nastopijo težave. Zelo pomembno je, da je vodja vreden zaupanja, saj mu bodo le tako drugi sledili. Živeti mora pošteno in polno, saj je vodja lahko dober le zaradi spoštovanja, močnega značaja in zanesljivosti.

Vir: Exkalibur.

Oznake: