Poslovni načrt za začetnike

Mladi podjetniki se pri pisanju poslovnega načrta pogosto soočajo z različnimi problemi, vendar pa izdelava poslovnega načrta omogoči lažji zagon in vodenje podjetja v začetnem obdobju. Za lažji začetek si preberite naslednje nasvete.
Poslovni načrt za začetnike

Poslovni načrt lahko predstavlja razliko med uspehom in neuspehom.

Poslovni načrt oziroma izdelava poslovnega načrta je sistematična naloga, s katero boste dobili pregled nad tržnimi razmerami in pogoji poslovanja. Pri pisanju si lahko pomagate z različnimi vladnimi, gospodarskimi in podjetniškimi spletnimi stranmi (kot npr. JAPTI), kjer boste našli dosti uporabnih podatkov. Za lažjo izdelavo načrta pa si pomagajte s standardizirano predlogo.

Poslovni načrt mora vsebovati naslednja področja:

Vizijo: kratek in jedrnat opis vaših poslovnih ciljev in namena poslovanja.

Zaposleni: Zaposleni so ključ uspeha podjetja, zato naj vsi, vključno z vami, izdelajo svoje življenjepise, pri čemer si lahko pomagate s predlogami. To poglavje poslovnega načrta bo med bolj zanimivimi tudi za vaše morebitne investitorje in poslovne partnerje.

Poslovni profil: Opišite s čem se bo ukvarjalo vaše podjetje in kako ga nameravate voditi.

Ekonomska ocena: Ocenite svoje gospodarsko okolje in razložite kako bo vaše podjetje zadovoljilo potrošnike. Po možnosti priložite tudi demografske študije prebivalstva in podatke o potrošnji.

Ocena denarnih tokov: Izdelajte oceno denarnih tokov za obdobje vsaj enega leta, vključite svoje kapitalske potrebe in ocenite kateri problemi vam lahko prekrižajo pot ter kako se boste z njimi soočili.

Pomembna dela načrta sta še načrt trženja in širitve.

Uspeh pri uresničevanju poslovnega načrta temelji na trdnem poslovnem konceptu, poznavanju svojega trga, rastoči in stabilni industriji, sposobnem managementu, dobrem finančnem nadzoru, specializaciji ter pripravljenosti na poslovanje prek spleta, ki v zadnjih letih vse bolj narašča.

Pri izdelavi in uresničevanju načrta bodite prilagodljivi, pred začetkom poslovanja pa v manjšem obsegu tudi testirajte svoje proizvode ali storitve z raziskavo kupcev, testiranjem trga ali prototipi.

Želite izvedeti več o poslovnem načrtu? Na našem portalu si lahko preberete tudi članka Blaža Kosa z naslovom Poslovni načrt in Kako napisati poslovni načrt.  

 

Vir: MyOwnBusiness

Oznake: ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

24.03.2018 od 9:00 do 30.03.2018 17:00
Delavnica: Google Adwords oglaševanje in Marko Penko

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno poznavanje navodil, trikov in smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Da boste svoje oglaševanje vzpostavili kar se da učinkovito, vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti. Z nami bo izkušeni Google AdWords mojster Marko Penko, ki je v svoji karieri upravljal na milijone evrov oglaševalskih proračunov.
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani

06.04.2018 od 14:00 do 18:00
Delavnica: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

Delavnica: Prodajni lijak

13.04.2018 od 14:00 do 17:00
Delavnica: Prodajni lijak

Uspešno postavljen prodajni lijak je eno izmed najpomembnejših marketinških orodij tega časa. Žalosti nas ugotovitev, da ga marsikatero slovensko podjetje bežno pozna, kaj šele uporablja v praksi. To želimo spremeniti, zato bomo na predavanju govorili o tem, zakaj bi moral biti prodajni lijak fokus vsakega posla.
Preberite več >>

Vse za podjetje