Slovenija najbolj obdavčena država na svetu

Finance razkrivajo poročilo organizacije KPMG, ki ugotavlja, da je Slovenija najbolj obdavčena država na svetu. Poleg visokih davkov nas bremenijo tudi visoki prispevki za socialno varnost, ki se iz leta v leto povečujejo.
Slovenija najbolj obdavčena država na svetu

KPMG: Slovenija je najbolj obdavčena država na svetu.

Eden izmed mislecev je nekoč zapisal: “Majhna država, draga država.” V Sloveniji to definitivno drži.

Prebivalci Republike Slovenije namreč prispevkom za davke in socialo namenijo v povprečju kar 54,9 % svojih prihodkov. Našim južnim sosedom se ne godi veliko bolje, saj nam sledijo s 53,5 %.

Slovenija se lahko tolaži s tem, da v izračune ni vštet hrvaški krizni davek, saj bi to pomenilo, da bi Hrvaška Sloveniji speljala prvo mesto. Po drugi strani bomo svoje mesto verjetno še utrdili z napovedanim četrtim dohodninskim razredom. Na tretjem mestu je Madžarska, prebivalci te države prispevajo v proračun dobrih 48 % svojih prihodkov.

Naslov je sicer morda zastavljen nekoliko pretirano. Podroben pogled na statistike iz poročila nam namreč pove, da davki v Sloveniji pri 100.000 dolarjev BDP znašajo slabih 33 %. Pred nami sta v tem pogledu Danska, Nizozemska ter še nekatere druge države. Ko pa v izračun vzamemo še izdatke za socialo (zdravstvo, pokojninski sistem…) Slovenija gladko premaga konkurenco.

Podobna slika je pri BDP 300.000 dolarjev, kjer se Slovenija prav tako povzpne na prvo mesto. Davki so tu še višji, saj znašajo 38,3 %, prispevki za socialo pa 22,1 %, kar skupaj znese 60,4 %. Sledi nam Danska (57,1 %), na tretjem mestu pa nam družbo ponovno dela Hrvaška (54,5 %). Naj omenimo, da ima mnogo držav v tem dohodkovnem razredu sicer višje davke (Danska, Nizozemska, Švedska), vendar pa imajo bistveno nižje prispevke za socialo, kar jih v skupnem seštevku (kar je merilo omenjene raziskave) uvrsti na prvo mesto.

Bistvena ugotovitev torej je, da imamo visoke davke, še bolj visoki pa so prispevki za socialo. Tu je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da se prispevki za zdravstvo in pokojninsko zavarovanje nenehno povišujejo, storitve pa so v nekaterih primerih na nezavidljivi ravni. V vsakem primeru pa izredno težko konkurirajo nivoju storitev skandinavskih držav, kjer pa so ti prispevki kljub vsemu precej nižji.

Nekatere države imajo bistveno nižje davke. Z najnižjimi prispevki se lahko pohvalijo Bahrain, Kajmanski otoki, Oman, Združeni Arabski emirati ter Bahami. Stopnje prispevkov državi tu znašajo tudi pod 0,5 % celotnega BDP. Je pa seveda potrebno upoštevati, da tudi raven socialnih storitev v teh državah ni na visokem nivoju.

Sprašujemo se, če ne bi bilo modro razmisliti, da se stopnje davkov končno zniža, namesto, da se razmišlja o novih dohodninskih razredih ter višjih prispevkih za podjetnike.

Poročilo KPMG (pdf)>>

Vir: Finance

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

21.11.2017 od 16:30 do 08.12.2017 18:00
Udeležite se dogodkov Blockchain Roadshowa!

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo številne kraje v Sloveniji - toplo vabljeni, da preverite program in se nam pridružite.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Trbovlje

21.11.2017 od 16:30 do 19:00
Blockchain Roadshow: Trbovlje

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Obiskali bomo tudi Trbovlje, kjer nas bodo prijazno gostili v Katapultu.
Preberite več >>

Blockchain Roadshow: Ljubljana

07.12.2017 od 10:00 do 08.12.2017 20:00
Blockchain Roadshow: Ljubljana

Blockchain Think Tank, Tehnološki park Ljubljana in Zavod mladi podjetnik pripravljamo serijo brezplačnih izobraževanj o tehnologiji blockchain, kriptovalutah in z njimi povezanimi tematikami. Serijo bomo zaključili v Ljubljani, in sicer s kar dvodnevnim dogodkom (7. in 8. december). Obiščite nas v Tehnološkem parku Ljubljana!
Preberite več >>

Delavnica: Google Adwords

07.12.2017 od 16:30 do 08.12.2017 19:30
Delavnica: Google Adwords

Pri oglaševanju na Googlu je zelo pomembno upoštevanje splošnih smernic za uspešno postavitev in vodenje AdWords kampanje. Prav zato vas vabimo na delavnico, v okviru katere boste spoznali Google AdWords: od osnov do potankosti.
Preberite več >>

Vse za podjetje