Slovenija najbolj obdavčena država na svetu

Finance razkrivajo poročilo organizacije KPMG, ki ugotavlja, da je Slovenija najbolj obdavčena država na svetu. Poleg visokih davkov nas bremenijo tudi visoki prispevki za socialno varnost, ki se iz leta v leto povečujejo.
Slovenija najbolj obdavčena država na svetu

KPMG: Slovenija je najbolj obdavčena država na svetu.

Eden izmed mislecev je nekoč zapisal: “Majhna država, draga država.” V Sloveniji to definitivno drži.

Prebivalci Republike Slovenije namreč prispevkom za davke in socialo namenijo v povprečju kar 54,9 % svojih prihodkov. Našim južnim sosedom se ne godi veliko bolje, saj nam sledijo s 53,5 %.

Slovenija se lahko tolaži s tem, da v izračune ni vštet hrvaški krizni davek, saj bi to pomenilo, da bi Hrvaška Sloveniji speljala prvo mesto. Po drugi strani bomo svoje mesto verjetno še utrdili z napovedanim četrtim dohodninskim razredom. Na tretjem mestu je Madžarska, prebivalci te države prispevajo v proračun dobrih 48 % svojih prihodkov.

Naslov je sicer morda zastavljen nekoliko pretirano. Podroben pogled na statistike iz poročila nam namreč pove, da davki v Sloveniji pri 100.000 dolarjev BDP znašajo slabih 33 %. Pred nami sta v tem pogledu Danska, Nizozemska ter še nekatere druge države. Ko pa v izračun vzamemo še izdatke za socialo (zdravstvo, pokojninski sistem…) Slovenija gladko premaga konkurenco.

Podobna slika je pri BDP 300.000 dolarjev, kjer se Slovenija prav tako povzpne na prvo mesto. Davki so tu še višji, saj znašajo 38,3 %, prispevki za socialo pa 22,1 %, kar skupaj znese 60,4 %. Sledi nam Danska (57,1 %), na tretjem mestu pa nam družbo ponovno dela Hrvaška (54,5 %). Naj omenimo, da ima mnogo držav v tem dohodkovnem razredu sicer višje davke (Danska, Nizozemska, Švedska), vendar pa imajo bistveno nižje prispevke za socialo, kar jih v skupnem seštevku (kar je merilo omenjene raziskave) uvrsti na prvo mesto.

Bistvena ugotovitev torej je, da imamo visoke davke, še bolj visoki pa so prispevki za socialo. Tu je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da se prispevki za zdravstvo in pokojninsko zavarovanje nenehno povišujejo, storitve pa so v nekaterih primerih na nezavidljivi ravni. V vsakem primeru pa izredno težko konkurirajo nivoju storitev skandinavskih držav, kjer pa so ti prispevki kljub vsemu precej nižji.

Nekatere države imajo bistveno nižje davke. Z najnižjimi prispevki se lahko pohvalijo Bahrain, Kajmanski otoki, Oman, Združeni Arabski emirati ter Bahami. Stopnje prispevkov državi tu znašajo tudi pod 0,5 % celotnega BDP. Je pa seveda potrebno upoštevati, da tudi raven socialnih storitev v teh državah ni na visokem nivoju.

Sprašujemo se, če ne bi bilo modro razmisliti, da se stopnje davkov končno zniža, namesto, da se razmišlja o novih dohodninskih razredih ter višjih prispevkih za podjetnike.

Poročilo KPMG (pdf)>>

Vir: Finance

Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Trendi digitalnega marketinga 2018

02.02.2018 od 15:00 do 19:00
Trendi digitalnega marketinga 2018

Pridružite se nam na letnem dogodku Trendi digitalnega marketinga in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od vsebinskega marketinga, spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje, kako na spletu prodati več, tega dogodka preprosto ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

09.02.2018 od 9:00 do 17:00
Delavnica: Z blog marketingom do novih strank na spletu

Sanjate, da stranke pridejo k vam same od sebe? Želite prevzeti vodilno pozicijo na spletu in prehiteti konkurente? Pridružite se nam na delavnici, na kateri se boste naučili, kako z blog marketingom priti do novih strank, močnejše blagovne znamke in dodatnega prihodka.
Preberite več >>

MP delavnica: Facebook oglaševanje

23.02.2018 od 9:00 do 16:00
MP delavnica: Facebook oglaševanje

Facebook je koristno orodje tako za grajenje blagovne znamke kot tudi za povečanje prodaje. Na tokratni delavnici se bomo s strokovnjakom za Facebook oglaševanje osredotočili na prodajni del: Facebook oglase. S pomočjo Jureta Knehtla iz Adstar boste izvedeli, kako svoje oglase kar najbolje optimizirati za doseganje nadpovprečnih prodajnih rezultatov.
Preberite več >>

Vse za podjetje