Sobe pobega: kombinacija logike in zabave

Po vzoru kultnih računalniških iger je nastala resnična igra. V Sloveniji tako najdemo že nekaj sob pobega, kjer dva do pet igralcev zaklenejo v sobo, edini cilj pa je rešiti uganke, odkriti in odkleniti skrivne predmete, logično razmišljati ter se rešiti.
Sobe pobega: kombinacija logike in zabave

Tudi v Sloveniji najdemo že nekaj sob pobega (vir: ©Connecta)

Escape room oziroma sobe pobega postajajo trend številnih evropskih mest. Prva soba pobega je nastala na Japonskem, pri nas pa so prvo odprli junija v Kobaridu. »Prvič smo jo preizkusili v Budimpešti na Madžarskem, ko smo se s prijatelji odpravili na nekajdnevni izlet. Nad igro smo bili navdušeni, zato smo se odločili postaviti podobno sobo tudi v domačem kraju, v Kobaridu,« o razlogih za vzpostavitev sobe pobega pripoveduje Matej Šarf iz ekipe Escape Inc. V Evropi se je val pričel na Madžarskem, kjer je največ takih sob. Danes ima »escape room« praktično vsako evropsko velemesto, od septembra dalje tudi Ljubljana, ko se je odprl Escape room Enigmarium.  

Soba pobega je igra, v kateri pridejo do izraza predvsem sposobnosti delovanja v skupini. »Vse kar obiskovalci potrebujejo, je sproščena radovednost in svoje male sive celice. Morali bodo sodelovati, povezovati namige, reševati spretnostne izzive, dešifrirati skrivnostne simbole, reševati uganke in najti pot skozi prepreke,« opisujejo dogajanje v ekipi Way Out, ki so sobo pobega v Ljubljani odprli pred mesecem dni.

Prva postavitev sobe pri kobariški ekipi ni imela posebne tematike. »Sobo in uganke smo postavili tako, da so naši tekmovalci oz. gostje postavljeni v različne situacije, tako da lahko primerjamo in vidimo, kako se v posameznih situacijah znajdejo. Ko tekmovalci pridejo iz sobe, jim to tudi razložimo.«

Ljubljanski Enigmarium ima dve sobi: (od)Rešitev in (m)Učilnico, nedavno pa so združili moči z ekipo Way Out in zdaj skupaj tržijo še sobo Profesorjeva skrivnost.

Vse uganke plod domače domišljije

»Vse uganke, razen ene zelo enostavne, so plod naše domišljije. Ugank iz drugih podobnih sob nismo želeli kopirati, ker smo hoteli našim gostom ponuditi nekaj novega, originalnega,« pravi Šarf iz kobariške ekipe. Uganke večinoma temeljijo na številkah, saj so želeli, da bi bile enako težke za vse skupine in da ne bi bilo jezikovnih ovir. Tako so večinoma matematične, logične ali pa je treba kakšen predmet ali kakšno povezavo poiskati oz. kakšen predmet premakniti, da bi prišli do rešitve ene izmed ugank.

»Najbrž smo edini posel na svetu, kjer obiskovalci od nas bežijo – seveda s širokimi nasmehi.«

Tudi v Escape Roomu Enigmarium se držijo vodila, da so sobe povsem izvirne in unikatne. Scenografijo, potek igre, kot tudi same pripomočke in »gadgete«  so zasnovali in izvedli sami. »Nismo namreč naklonjeni ideji, da se odpre enaka soba kot v kakem drugem mestu, kar je koncept franšiz oz. verig enakih sob v tem poslu. Igranje te igre je nalezljivo navdušujoče: ko tekmovalci spoznajo to igro, se navdušijo in na potovanjih po svetu tudi v drugih mestih poiščejo lokalno sobo. In zato želimo, da je vsaka od naših sob povsem svoja zgodba,« pravi Nataša Potočnik, izvršna kreativna direktorica projekta v ljubljanskem Escape roomu Enigmarium. »Kar nekaj zank in ugank smo že nadgradili, razvijamo pa tudi nove zamisli – sobi se bosta zagotovo spreminjali,« še dodaja.

»Rešijo se vse skupine, tako ali drugače. Skupina ima na voljo 60 minut časa, da poišče ključ, ki odklepa izhodna vrata. Večini skupin to uspe v času med 50 in 70 minutami, nekaterim brez pomoči, nekaterim s kakšnim namigom in pomočjo. Ni se še zgodilo, da bi morali sobo odkleniti in izpustiti skupino iz sobe. Vedno namreč skušamo pomagati na tak način, da skupino usmerimo v pravo smer, nikoli pa ne povemo rešitve uganke,« o načinih pobega pove Šarf. Potočnikova pa dodaja: »Najbrž smo edini posel na svetu, kjer obiskovalci od nas bežijo – seveda s širokimi nasmehi. »Kemija« se zgodi v sobi, kjer se za eno uro preseliš v povsem nov svet, nekaj adrenalina doda tudi časovni pritisk in seveda, prav vsak delček zgodbe – od ambienta do karizmatičnih moderatorjev.«

Obisk vztrajno raste

V Kobaridu glede obiska sprva niso imeli velikih pričakovanj – ta je namreč odvisen predvsem od turistične sezone, ki je najvišja med aprilom in oktobrom. Tako je večina njihovih gostov tujcev, ki jih najdejo prek TripAdvisorja. Kot menijo v Escape Inc. v Kobaridu k povečanju obiska največ pripomorejo pozitivne izkušnje gostov, ki dobro besedo širijo naprej. Obisk vztrajno raste, še boljšega pa pričakujejo v naslednjem letu. Nove sobe v Kobaridu ne načrtujejo, se pa dogovarjajo za odprtje nove sobe v Pragi na Češkem.

V ljubljanskem Enigmariumu pravijo, da je trenutno interes precejšen, skoraj vsak dan gostijo ekipo turistov. Njihovi nadaljnji načrti vključujejo grajenje in utrjevanje blagovne znamke ter zgodbo nadaljevati z odprtjem novih sob tako v samem centru Ljubljane kot znamko razširiti v druga mesta. Ekipa Way out se strinja, da koncept definitivno pridobiva na popularnosti, ker je preprosto odličen način za popestritev vsakdanjika, ne glede na starost. »Mladi in starejši, vsi uživamo, ko dobimo možnost, da nas za nekaj časa posrka v skrivnosten svet in kot Indiana Jones odkrivamo neznano. Escape room je super ideja za zmenek oziroma za kakršnakoli praznovanja ter team building … Čakamo tudi prvo snubitev – možnosti so dejansko neskončne.«

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Dan odprtih vrat v MP coworkingu

24.10.2017 od 14:00 do 18:00
Dan odprtih vrat v MP coworkingu

V torek, 24. oktobra 2017, v coworkingu Zavoda mladi podjetnik organiziramo dan odprtih vrat. Vabljeni, da se oglasite in nas spoznate.
Preberite več >>

MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

25.10.2017 od 17:00 do 19:00
MP dogodek: Razvij svojo idejo v donosen posel!

Mnogokrat se na nas obrnejo posameznice in posamezniki z idejo, ki bi jo radi pretvorili v posel. V večini primerov ostane pri poizvedovanju, pa čeprav gre velikokrat za ideje, ki imajo velik potencial.
Preberite več >>

MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

27.10.2017 od 14:00 do 18:00
MP delavnica: Maksimalna Produktivnost

Povečajte svojo produktivnost z naprednimi vitkimi in agilnimi prijemi. V celotni zgodovini človeštva sta predvsem inoviranje in superiorna organiziranost vedno vodili na vrh ter do novih nepričakovanih uspehov - tudi v podjetništvu in poslovnem svetu.
Preberite več >>

MP delavnica: Google Analytics

04.11.2017 od 9:00 do 16:30
MP delavnica: Google Analytics

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 100 ali 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics.
Preberite več >>

MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

10.11.2017 od 14:00 do 17:30
MP dogodek: Optimizacija spletnih strani

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani.
Preberite več >>

MP delavnica: Trening javnega nastopanja

15.11.2017 od 17:00 do 19:30
MP delavnica: Trening javnega nastopanja

Se vam zatakne v grlu, ko morate stopiti pred občinstvo? Vabimo vas na 4-tedenski trening javnega nastopanja, kjer bomo obdelali prvine dobrega javnega nastopa, pogledali tremi v oči, se ji globoko nasmejali in skupaj izboljšali vaš javni nastop.
Preberite več >>

Vse za podjetje