10 mitov o delu izven pisarne

Zadnjih nekaj let se je pisarniško delo precej spremenilo. Vse več ljudi si želi delati od doma ali pa v drugih prostorih, želijo si bolj sproščenega delovnega okolja, domače kuhane hrane in prilagodljivega delovnika. O delu izven pisarne pa obstajajo tudi številni miti.
10 mitov o delu izven pisarne

O delu izven pisarn obstaja precej mitov. Verjamete v kakšnega (Vir slike: Startupstockphotos)?

Mit št. 1: delo izven pisarne prinese padec v produktivnosti

Zlahka lahko pomislimo, da je nekdo, ki ne dela v pisarni, pred večjimi izzivi. Vsakdo ga lahko zmoti, prijatelji ga kličejo, saj mislijo, da če je doma, zagotovo ne dela. Tudi nadrejeni mu ne diha za ovratnik, zato bi praviloma moral biti pred večjimi skušnjavami.

Študija, ki jo je izvedel harvardski poslovni center, pa kaže ravno obratno: nekatera podjetja, ki omogočajo delo od doma, opažajo skok v produktivnosti za kar 13,5 odstotka.

Oseba, ki dela izven delovnih prostorov, se, ugotavljajo, sooča z manjšimi distrakcijami kot v pisarni. Odmorov za kavo s sodelavci ni, klepetanja tudi ne, tako lahko ta čas izkoristi za temeljitejše delo.

Mit številka 2: delavci, ki ne delajo v pisarnah, nimajo socialnega življenja

Samo zato, ker ne delajo v pisarni, še ne pomeni, da so popolnoma izolirani od preostalega sveta. Njihovo delo je popolnoma povezavo s podjetjem, s sodelavci pa se slišijo ob sestankih in premlevanju novih idej.

Namesto doma lahko vaši zaposleni delo opravljajo tudi v coworkingu.

Mit številka 3: takšno delo ogrozi varnost podatkov

Mnogi se dela od doma izogibajo zaradi nevarnosti odtekanja podatkov z osebnih računalnikov. Če bi bilo to res, potem podjetja ne bi pristala na takšne oblike dela.

Za varnost podatkov je zadolžen IT oddelek, ki poskrbi, da do odtekanje podatkov ne bo prišlo. Velik del odgovornosti nosi tudi delavec, ki mora s podatki delati na varen način.

Mit številka 4: komunikacija trpi

Če se nekdo odloči za delo od doma, to ne pomeni, da bo padla kakovost komunikacije. Morda bo na ta račun manj komunikacije v živo, a obstajajo drugi načini, ki lahko tovrsten način popolnoma nadomestijo. Video klici, kanali, kot je Slack in elektronska pošta lahko zlahka nadomestijo komunikacijo v živo.

Tisti, ki delajo od doma, niso osamljeni in izolirani od preostalih sodelavcev. Današanja tehnologija jim omogoča, da so z njimi v nenehnih stikih (Vir slike: Startupstockphotos).

Mit številka 5: sestanki so neučinkoviti

Tako kot druge oblike komunikacije, so sestanki veliko bolj učinkoviti, ko jih vodimo prek Skypa, Zooma in drugih kanalov, menijo strokovnjaki.

Ko se dela na skupnem projektu v istem delovnem prostoru, so zaposleni pogosto pod velikim stresom, saj so na očeh vseh, učinkovitost pa jim pogosto pade. Člani ekip, ki ne delajo v pisarnah, pa so po mnenju strokovnjakov, ki so spremljali delo delavcev od doma, bolj osredotočeni na svoje delo in pod manjšim stresom.

Mit številka 6: delavci, ki ne delajo v pisarnah, so osamljeni

Delo od doma ne pomeni, da so delavci popolnoma izolirani. Izberejo si lahko sicer mesto, kjer delajo popolnoma sami v tišini, saj tako lažje delajo, a imajo na voljo precej možnosti. Knjižnice, lokali, tudi coworking prostori so na vrhu seznama priljubljenih delovnih mest izven pisarn.

Mit številka 7: delo od doma povišuje stroške

Vlada prepričanje, da delo od doma zvišuje stroške, zlasti tiste za IT varnost. Raziskave pa kažejo, da je tovrstno delo cenejše. Zakaj? Podjetje ne potrebuje velikih pisarn, zato je strošek za najemnino lahko manjši (če se podjetje preseli v manjše prostore), prav tako lahko namenijo manj denarja za pisarniško pohištvo, vzdrževanje in ugodnosti, kot so kava, čaj in tiskanje.

Mit številka 8: kultura podjetja trpi

Povsem upravičeno je razmišljanje, da ni enako imeti sodelavce v pisarni in da delavec dela od doma. Slednji s preostalimi sodelavci nima rednih stikov v živo.

Vendar pa to ni tisto, kar dela podjetje močno, temveč to, kako so zaposleni obravnavani in kakšno vrednost kažejo.

Mit številka 9: delo od doma poteka vsak dan, tudi čez vikend

Čeprav nekdo fizično ne hodi v službo, to ne pomeni, da nikoli ne neha z delom. Če dela od doma, se mora organizirati in določiti od kdaj do kdaj bo delal. Delo ga bo počakalo, kot če bi delal v pisarni.

Mit številka 10: televizija, kavč in postelja so na dosegu roke

Tisti, ki ne delajo v pisarnah, uživajo v enakih stvareh kot tisti, ki delajo v pisarnah. Prižgejo si radio ali pa priljubljeno glasbeno storitev, ki jim predvaja priljubljeno glasbo.

In če mislite, da vsi delajo v pižami, se motite. Tudi tisti, ki delajo od doma, si oblečejo hlače, se uredijo in imajo občasne težave pri koncentraciji kot tisti v pisarni.

Morda vas zanima tudi sorodna vsebina
Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna / sedež podjetja v Ljubljani

Virtualna pisarna je odlična rešitev za vse, ki ne potrebujete lastne pisarne ali ne morete pridobiti dovoljenja za registracijo naslova. Virtualna pisarna v Ljubljani omogoča dovoljenje za poslovanje na našem naslovu, hkrati pa lahko na VEM točki odprete podjetje / spremenite sedež podjetja. Tudi v času karantene! Preberite več >>


MP hub.

MP hub.

Tukaj je! Po več kot letu priprav smo konec julija 2019 v Ljubljani otvorili najsodobnejši coworking prostor v Sloveniji - MP hub. Nahaja se na odlični lokaciji v Šiški, v pritličju sodobno zgrajenega poslovno - stanovanjskega kompleksa. Preberite več >>

Zakaj bi izgubljali čas s poslovnimi prostori

Zakaj bi izgubljali čas s poslovnimi prostori

Coworking pisarne, ki se zdaj vse pogosteje razvijajo in preimenujejo v flexible space, rešujejo kar nekaj večjih problemov, ki jih imajo podjetja pri najemu poslovnih prostorov. Preberite več >>

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

4 načini za povečanje produktivnosti pri delu od doma

Delo od doma je za marsikoga hkrati blagoslov in prekletstvo. Neomejen dostop do domačega hladilnika in drugih dobrot, izogib jutranji in popoldanski vožnji v gneči ter možnosti sproščanja na domačem naslonjaču so nekatere izmed prednosti. Kaj pa se zgodi s produktivnostjo? Preberite več >>

Coworking miza v Ljubljani za nadobudne podjetnike

Coworking miza v Ljubljani za nadobudne podjetnike

MP coworking se nahaja v prostorih Zavoda mladi podjetnik v mestni četrti Dravlje, natančneje na Kunaverjevi ulici 9. V najetih skupnih pisarnah že vrsto let deluje ekipa mladih nadobudnih podjetnikov, ki so se odločili, da bodo svoje poslovne ideje razvijali v ustvarjalnem okolju med ostalimi podjetniki in z njimi izmenjevali ideje, načrte in izkušnje. Preberite več >>

Kako najti dober coworking prostor?

Kako najti dober coworking prostor?

Delo od doma se za marsikoga sliši kot odlična ideja. Kdo si ne želi združiti domačega okolja in dela? Vsak, ki je delo od doma že izkusil, pa vam bo povedal, da takšno delo prinaša veliko izzivov in discipline. Naš dom se spremeni v pisarno, ki nas spremlja vsako sekundo. Preberite več >>

Poskrbite, da bodo vaši sestanki učinkoviti

Poskrbite, da bodo vaši sestanki učinkoviti

Sestanki so pomemben del podjetniškega sveta, zato je pomembno, da tako podjetnik kot tudi njegovi zaposleni od njih odnesejo kar največ koristnih informacij v najkrajšem možnem času. Richard Branson zato svetuje, da sestanke nekoliko začinite in vanje vnesete svežino. Preberite več >>

Ali je že čas, da se preselite iz domače pisarne?

Ali je že čas, da se preselite iz domače pisarne?

Slej ko prej se mora vsak mladi podjetnik soočiti z neizogibnim vprašanjem: ali naj še nadaljuje z delom od doma, naj se preseli v coworking ali celo v lastno pisarno? Preberite več >>

Video: Kdaj nastopi čas za coworking?

Video: Kdaj nastopi čas za coworking?

Coworking ali najeta skupna pisarna je pogosta vmesna točka med delom na domu in lastnimi pisarniškimi prostori. Toda številni mladi podjetniki, ki so pravkar pričeli s poslovanjem, niso prepričani, kdaj je pravi čas, da zapustijo domačo dnevno sobo in jo zamenjajo s coworking pisarno. Preberite več >>

S stoječimi mizami v boj proti prezgodnjemu staranju

S stoječimi mizami v boj proti prezgodnjemu staranju

Zadnje raziskave so pokazale, da se rešitev za prezgodnje staranje lahko skriva v skrajševanju časa, ki ga preživimo v sedečem položaju. V kolikor se na delovnem mestu soočate večinoma z delom za računalnikom in papirji, se temu lahko izognete z tako imenovano stoječo mizo. Preberite več >>

Oznake:
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje