5 napotkov za dvig produktivnosti na delovnem mestu

Visoko osredotočenost na delovne naloge ob pravih pogojih ni težko doseči, ne glede na to, ali je vaše delovno mesto v ločeni pisarni, v skupnem prostoru, ali pa doma za delovno mizo. Težava nastane, ko je potrebno ostati osredotočen.
dvig-produktivnosti

5 napotkov za dvig produktivnosti na delovnem mestu

Na srečo obstajajo povsem preproste stvari, s katerimi lahko povečate tako mentalno kot telesno moč in dosežete optimalno produktivnost. Micah McGuire, ustanovitelj družbe The Mind Redesign, ki uporablja znanost o delovanju možganov pri svetovanju svojim naročnikom, je predstavil pet najbolj pomembnih strategij, ki jih je dobro vedeti pri oblikovanju delovnega okolja, zato, da bi dosegli največjo delovno storilnost.

Čista in organizirana delovna miza

Vaša delovna miza naj bo čista in dobro organizirana. Na njej naj ne bo preveč papirjev in samolepljivih listkov, ki so polni opomb, številk in seznamov opravil. Namreč, ko smo osredotočeni na neko nalogo, naši možgani hkrati zbirajo nezavedne znake in sporočila iz okolice. Pozornost se razprši in osredotočenost na nalogo se zmanjša.

Poleg tega si možgani lažje zapomnijo in sledijo nedokončanim nalogam kot dokončanim nalogam. Nenehni pogledi na nedokončano delo na mizi silijo možgane, da pozornost na nezavedni ravni nenehno preusmerjajo k tistim opravilom, ki jih imate še za opraviti. Zato je mizo potrebno počistiti in na njej pustiti le tisto, kar potrebujete za nalogo, na katero se želite osredotočiti.

Zagotavljanje udobja med delom

Za optimalno delovno storilnost si je potrebno zagotoviti udobje med delom, kar lahko dosežete z ustrezno pozicijo delovnega prostora, prijetno temperaturo in ustrezno svetlobo. V pisarniških prostorih je velikokrat lahko precej vroče ali mrzlo. Na to morda nimate veliko vpliva. Lahko pa se oblečete tako, da vam bo najbolj udobno.

Prav tako je priporočljivo, da zmanjšate obremenitev oči zaradi računalniških zaslonov. Udobje med delom si zagotovite tudi tako, da ohranite dobro držo. Pomagate si lahko s tem, da na vsake pol ure do ene ure vstanete in si pretegnete noge. Posebej koristna je tudi hrbtna blazina, ki si jo namestite na stol.

Popolna tišina ali prijetna glasba?

Imate raje popolno tišino med delom, ali menite, da glasba dviguje vašo produktivnost? Za ljudi, ki radi poslušajo glasbo medtem ko delajo, je vrsta glasbe in zvokov zelo pomembna, pri čemer je izbira odvisna tudi od vrste dela. Vsekakor pa je na hrupnem delovnem mestu najbolje, da uporabite slušalke za odpravljanje hrupa.

Nedavne raziskave kažejo, da glasba lahko dviguje ali pa znižuje delovno storilnost, kar je odvisno tudi od kompleksnosti zvokov. Kompleksna glasba lahko poveča vašo produktivnost, če opravljate bolj monotono in ponavljajoče se delo. Za delo, ki vključuje bolj zapletene naloge pa je bolje, da izberete bolj preproste zvoke in umirjeno glasbo.

glasba-na-delovnem-mestu

Izklapljanje nenehnih obvestil

Nenehno dobivamo nova obvestila, klice, sporočila, elektronsko pošto in obvestila iz socialnih omrežij. Ni presenetljivo, da vse to škodi produktivnosti med delom. Da bi lahko dosegli optimalno storilnost in se povsem osredotočili na delo je najbolje, da izključite vsa vaša obvestila, mobilni telefon pa lahko nastavite tako, da ne boste slišali zvonjenja in drugih zvokov obvestil.

V času intenzivnega dela lahko telefon postavite tudi v drug prostor ali v predal, zato, da vas ne bo motil. Preden začnete z delom, izključite obvestila, ki prihajajo iz elektronske pošte, ter utišajte obvestila iz družbenih omrežij ali pa iz nekaterih mobilnih aplikacij, ki so sicer aktivna ves čas.

Organizacija časa za posamezno nalogo

Poslabšanje ali izguba koncentracije vas lahko stane veliko dragocenega časa, saj so raziskovalci ugotovili, da po nenamerni prekinitvi lahko ponovno dosežete optimalno raven osredotočenosti šele, ko mine pol ure. Zato je pomembno, da se izognete oziroma ublažite motnje, ki prihajajo iz okolja. To so lahko vaši sodelavci, družinski člani, sostanovalci, ali pa morda obvestila na vašem telefonu.

Časovno omejevanje z organizacijo urnika in delovnih obveznosti je ključen gradnik pri doseganju intenzivne koncentracije, ki pomembno vpliva na delovno storilnost. Posamezni nalogi vnaprej določite časovno omejitev. Tako ne boste pogledovali na uro. Motnje iz okolja prav tako ne bo imele velikega vpliva, saj boste ves čas ostali osredotočeni na nalogo. V kolikor delate na različnih projektih, lahko ljudem vnaprej poveste, kdaj ste dosegljivi, da vas lahko kontaktirajo.

koncentracija-delovno-mesto

Vir: https://www.inverse.com/mind-body/5-mindful-ways-to-maximize-your-productivity

Oznake:

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje