5 računovodskih napak, ki vas lahko pokopljejo

Lastniki manjših podjetij pogosto, poleg vsega ostalega, prevzamejo v svoje roke tudi vajeti računovodstva. Morda zato, ker menijo, da bodo prihranili nekaj denarja, ali pa so prepričani, da bodo računovodstvu tudi sami kos. Poglejmo si 5 računovodskih napak, ki lahko pokopljejo vaše podjetje.
Razpis: Pomoč podjetjem, ki so utrpela škodo v poplavah

Razpis: Pomoč podjetjem, ki so utrpela škodo v poplavah (Vir slike: sxc.hu)

1. Neprimerna programska oprema

Računovodstvo, ki ga ne želite najeti, morda zato, da bi prihranili nekaj denarja, ali pa, ker menite, da imate dovolj znanja, ima za sabo ponavadi več let, morda celo desetletij, izkušenj v svoji panogi. A znanje in izkušnje niso njihova edina prednost – zagotovo imajo prav vsi računovodski servisi odlična in preverjena orodja, ki jih uporabljajo za lažje poslovanje podjetij. Vi, kot začetnik, se torej ne boste soočali zgolj z neizkušenostjo na področju računovodstva, oviralo vas bo tudi dejstvo, da boste brez primernega orodja za vodenje računovodstva. In prav to bo odlična priložnost za vašo konkurenco, da vas prehiti! V kolikor torej ne nameravate najeti računovodskega servisa, poskrbite vsaj za najem računovodske programske opreme!

2. Premalo časa, namenjenega računovodstvu

Mnogi mladi podjetniki, ki so na začetku svoje podjetniške poti, se žal ne zavedajo pomembnosti računovodstva. Prav zato vodenju knjig in ostalim stvarem ne posvečajo dovolj časa. Težave pa se pojavijo tik pred zakonskimi roki, ki so določeni za oddajo določenih poročil, saj v primeru, da nimajo dovolj urejenih podatkov, prihaja do zamud, te pa imajo za posledico tudi plačilo kazni. Prihranite si stres in računovodstvu namenite dovolj časa – priporočljivo je, da odvisno od velikosti podjetja temu področju namenite vsaj 20 minut tedensko.

3. Zamujanje s plačili

Še ena izmed pogostih napak, ki se dogajajo neizkušenim računovodjem, je zamujanje s plačili. Takšno poslovanje vam zagotovo ne bo prineslo nič dobrega, prav nasprotno – pri kupcih in naročnikih se boste znašli na črni listi neplačnikov! Bi si vi želeli poslovati s podjetjem, ki stalno zamuja s plačili? Zagotovo ne. Poskrbite za redno plačevanje izdanih računov in svojemu podjetju zgradite ugled, ki si ga zasluži!

4. Nesistematizirano izdajanje računov

Vsako podjetje mora poskrbeti tudi za izdajanje računov in kasneje tudi preverjati, ali so bili izdani računi zares plačani. Prav to je ena izmed lastnosti računovodske programske opreme, ki avtomatizira izdajanje računov, hkrati pa pošilja tudi opozorila pozabljivim neplačnikom.

5. Mešanje zasebnega in poslovnega denarja

Tudi če ste lastnik svojega malega podjetja, morate znati potegniti mejo in ločevati zasebni denar od denarja vašega podjetja. V nasprotnem primeru vas zagotovo čakajo težave! Ogrožena bo vaša finančna varnost, težave pa se bodo pojavljale tudi pri vodenju bilanc in kasnejšem pojasnjevanju nakupov davčni upravi.

Vir: Young Entrepreneur

————————————————————————————————————————-

Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

Oznake: , , , ,
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

Vse za podjetje