7 nasvetov zbiranja sredstev za mlade podjetnike

Imate startup in ne veste, kako bi prišli do nujno potrebnih sredstev za zagon posla? Vsake toliko časa verjetno slišite, kako je nekemu srečnežu kar padla vreča denarja v naročje – vendar to ni realnost. Realnost je, da je zbiranje sredstev težko, ne glede na to, kaj pravijo drugi.

1. Čas ni na vaši strani

Zbiranje sredstev je služba s polnim delovnim časom. Poleg tega bodo vaše stranke, vaši zaposleni in poslovni partnerji od vas še naprej zahtevali vso pozornost. Torej, prej ko zaključite z zbiranjem sredstev, bolje za vas!

2. Vedeti morate, s kom želite sodelovati

Še preden pričnete z zbiranjem sredstev, dobro razmislite, s kom želite sodelovati. Najboljše je, da že imate dober odnos s posamezniki, ki jih boste kasneje vprašali, če želijo sodelovati z vami.

3. Poznati morate ljudi, s katerimi želite sodelovati

Ko se enkrat vaš svet preplete s svetom investitorjev, je čas, da malo povprašate posamezne investitorje, kakšne so njihove izkušnje z drugimi investitorji, ki jih imate namen povabiti k projektu. Dobro je, da se pripravite na to, kakšni so posamezniki, ko gredo stvari po planu in, še bolj pomembno, kakšni so, ko gredo stvari narobe.

4. Imejte vse pod kontrolo

Nikar ne pričnite z zbiranjem sredstev, dokler niste pripravljeni. Ne glede na to, kdo stopi v stik z vami ali izrazi zanimanje – pričeti morate pod svojimi pogoji in ko boste pripravljeni.

5. Koordinacija je ključnega pomena

Zelo pomembno je, da poznate odgovore na preprosta vprašanja, kot so: Koliko morate zbrati? Koliko ste že zbrali? Zakaj zbirate sredstva? Kako nameravate porabiti zbran kapital?

Ko se enkrat vaši odnosi z investitorji poglobijo in so pogodbe že praktično podpisane, morate obvestiti o tem še vse ostale deležnike v vašem poslu.

6. Informacije se širijo hitro

Hiter pretok informacij je za vas lahko tako dobra, kot tudi slaba stvar. V ozkih krogih investitorjev se bo vsaka stvar hitro razvedela – na to morate računati.

7. Roki so nujni, vendar je fleksibilnost ključnega pomena

Investitorji si, če le lahko, vzamejo svoj čas, preden investirajo v startup. To pomeni, da v določenem času pričakujejo dobre rezultate in vzpodbudne informacije. Vse z namenom, da bi se glede morebitne investicije pravilno odločili.

Prav zaradi tega morate imeti določene roke, da se stvari odvijajo malo hitreje. V kolikor vam je kakšen investitor še posebej zanimiv, nikar ne oklevajte in mu podaljšajte rok, v kolikor vas bo za to prosil.

Vir: entrepreneur.com

Oznake:, , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje