7 stvari, ki jih počnejo prepričljivi ljudje

Tudi, če se ne ukvarjate s prodajo, morate znate drugim osebam pojasniti svoje stališče in uveljaviti svoje ideje. Prepričljivost je lastnost, ki se je lahko naučite, zato vam ponujamo sedem nasvetov, ki vam bodo pri tem v pomoč.
7 stvari, ki jih počnejo prepričljivi ljudje

Postanite še bolj prepričljivi! (Vir slike: sxc.hu)

Če se želite v veščini prepričevanja še dodatno izpopolniti, lahko preberete, kako v vsakodnevnih situacijah delujejo ljudje, ki znajo uveljaviti sebe in svoje ideje.

1. Prepričljivi ljudje delujejo namensko.

Ni potrebno v vsaki situaciji in vsakem pogovoru dokazovati (in razkazovati) svoje sposobnosti prepričevanja. Če boste to počeli, vas bodo drugi začeli smatrati kot agresivne in kofliktne. Tisti, ki so resnično uspešni pri uveljavljanju svojih idej, znajo izbirati svoje bitke. Svojo moč prepričevanja zato uporabite le takrat, ko je res pomembno.

2. Prepričljivi posamezniki znajo poslušati.

Zato, da boste lahko dobro pojasnili svoje stališče, morate pozorno poslušati svojega sogovorca. Prvič zato, da se seznanite z njegovim stališčem in ocenite, kako blizu je vašim idejam. Drugič zato, da se seznanite z njegovimi pomisleki, na katere boste morali najti odgovor. Poslušanje pa je pomembno tudi zato, da boste lahko ujeli tiste točke pri sogovorniku, ki vama omogočajo doseči konsenz.

3. Prepričljivi ljudje znajo vzpostaviti čustveno vez.

Sogovornika ni potrebno dojemati kot nasprotnika v bitki besed. Prepričljivi ljudje poskušajo biti všečni sogovorcem, znajo poiskati skupne točke, skupne cilje ter so empatični. Na tak način drugim lahko pokažete, da ste na isti strani, da jih ne poskušate izigrati, posledično pa bodo veliko bolj odprti za vaše ideje in želje.

Preberite: 8 nasvetov za večjo prepričljivost >>

4.  Prepričljivi ljudje cenijo kredibilnost.

In spoštujejo trdna stališča ter dobro argumentirana mnenja. Ko veste, da ima sogovornik prav in je svoje stališče dobro utemeljil, pokažite, da njegove argumente upoštevate. V zameno vam bodo tudi sogovorci pokazali enako mero spoštovanja in bili bolj odprti za vaše (točne) premise.

5. Prepričljivi posamezniki ponujajo zadovoljstvo.

Ni potrebno zmagati vsake bitke, da bi dobili vojno. Ne odpirajte konfliktov, ko to ni potrebno in raje ustrezite drugemu, ko na vas naslovi kakšne manjše želje. Popuščajte torej pri nebistvenih stvareh, a nikakor ne pri pomembnih.

6. Prepričljivi ljudje vedo, kdaj utihniti.

Ljudje, ki uživajo v besednih dvobojih včasih uporabijo taktiko izčrpavanja sogovrca. Pri prepričevanju ta taktika ne deluje. Strokovnjak za prodajo Tom Hopkins zato svetuje: Pogovor končajte z zaključnim vprašanje. Kdor prvi spregovori, izgubi.

7. Prepričljivi ljudje vedo, kdaj stopiti korak nazaj in se umakniti.

Ljudem morate dati čas in prostor, da razmislijo o vaših argumentih. Če boste druge poskušali prepričevati v naglici, vam bo zelo verjetno spodletelo. Ljudje lahko šele kasneje, na samem, zares dobro razmislijo o vaših argumentih. In če boste dosledno upoštevali vse nasvete za večjo prepričljivost, bodo sogovorci sami sebe prepričali v pravilnost vaših argumentov in smiselnosti vaših idej.

Vir: inc.com

Oznake:,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje