Alibaba z najvrednejšo prvo javno ponudbo delnic

Kitajski spletni velikan Alibaba je s prvo javno ponudbo delnic podrl rekord na ameriških tleh. Cena delnice je prvotno znašala od 66 do 68 dolarjev, a konec dneva končala na 93,89 dolarjev. Vrednost družbe je tako zrasla že na 168 milijard dolarjev,
Alibaba z najvrednejšo prvo javno ponudbo delnic

Jack Ma, prvi mož Alibabe (vir: weforum.org)

Alibaba trenutno predstavlja eno najvrednejših podjetij na svetu, izdaja njegovih delnic pa največjo javno ponudbo delnic na ameriških tleh. V ponedeljkovi uradni vložitvi je podjetje sporočilo, da pričakuje začetno ceno med 66 in 68 dolarjev, kar je več od prvotnih napovedi, ki so napovedovale cenovni razpon med 60 in 66 dolarjev. Podjetje je s svežim kapitalom, vrednim 21,8 milijarde dolarjev, svojo prvotno ponudbo tako preseglo za dobrih 38 odstotkov, hkrati pa po vrednosti podjetja prehitelo Amazon, ki je ocenjen na 150,1 milijarde dolarjev.

Javna ponudba delnic Alibabe je pomembna za vlagatelje, ki si želijo zagotoviti delež kitajskega trga, zagotovo pa ključna tudi za druga ameriška podjetja. Med njimi je tudi spletni velikan Yahoo, ki si lasti 22 odstotkov kitajske družbe. Začetna ponudba delnic (IPO) zanj morda predstavlja rešilno bilko, saj v zadnjem času vse bolj izgublja uporabnike. Med največje lastnike Alibabe se poleg družbe Yahoo uvršča še japonski telekomunikacijski operater Softbank, ki ima v lasti 37-odstotni delež.

Preberite zgodbo najbogatejšega Kitajca Jack Ma >>

Spletni mogočnež Alibaba, ki trenutno obvladuje 80 odstotkov vse spletne prodaje na drobno na Kitajskem, si z novim kapitalom želi širiti prek meja kitajskega trga. V ZDA so pred meseci že odprlo trgovino 11 Main, ki je trenutno še v fazi testiranja.

Alibaba trgovcem nudi platformo za prodajo in plačilne storitve, podobno kot Ebay in Paypal. Njihove spletne trgovine vključuje strani, kot so Taobao, Tmall in AliExpress. Spletna trgovina Taobao ima več kot 500 milijonov registranih uporabnikov in ponuja več kot 800 milijonov produktov.

Razlog za skokovit uspeh Alibabe sta tudi naraščajoča uporaba interneta na Kitajskem in rast premožnega meščanskega razreda. Družba je v zadnjem trimesečju ustvarila 2,5 milijarde dolarjev prihodkov in skoraj 2 milijardi dobička. Kot je razvidno iz poročila, ki so ga predložili komisiji za vrednostne papirje in borzo, so se prihodki na letni ravni tako povečali za 46 odstotkov.

Alibaba je bila ustanovljena leta 1999 v mestu Hangzhou v kitajski vzhodni provinci Zhejiang kot platforma za prodajo kitajskih izdelkov zahodnim veletrgovcem. Podjetje je ustanovil Jack Ma, nekdanji učitelj, ki je danes najbogatejši Kitajec. Kot je pred leti dejal na eni izmed konferenc, ima v poslu tri pravila: na prvem mestu so stranke, na drugem zaposleni, na tretjem delničarji. Sistem očitno deluje.  

Oznake: , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje