Amazon bo prodajal glasbo prek interneta

Velikan Amazon.com je objavil, da bo začel s prodajo glasbe prek interneta tudi v digitalni obliki. Ima veliko prednost pred ostalimi: njihova glasba bo brez DRM zaščite.

Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bo gigant na področju spletne trgovine Amazon začel prodajati glasbo tudi v digitalni obliki. Trgovino bodo postavili še letos, na njej pa bo možno kupovati glasbo izključno brez DRM zaščite. To pomeni, da bo možno glasbo kupljeno preko Amazonove spletne trgovine možno prosto presnemavati ter poslušati na vseh napravah za predvajanje glasbe.

Gre za pomemben korak v bitki proti DRM zaščiti, ki jo je pred časom napovedal EMI,  tretja največja glasbena založba na svetu. Omenjena založba bo njihov največji ponudnik glasbe, poleg nje bodo imeli na voljo še glasbo od 12.000 drugih neodvisnih založb.

Glede na to, da bodo ponujali le glasbo brez omenjene zaščite je na začetku pričakovati neokoliko okrnjeno ponudbo. Večina glasbenih založb namreč zahteva zaščito pri prodaji glasbe. Amazon upa, da se bodo te založbe kmalu premislile in ponujale le glasbo brez DRM zaščite.

Pred časom je podobno potezo (odstranitev zaščite) v sodelovanju z EMI napovedal tudi trenutno največji ponudnik in prodajalec glasbe v digitalni obliki na svetu – Apple. Ob vstopu Amazona na ta trg so dejali, da so potezo pričakovali že nekaj časa. Dodali so še, da Amazon prav gotovo zna prodajati glasbo ter da jih jemljejo kot veliko konkurenco.

Cene glasbe iz Amazona še niso sporočili.

Vir: The New York Times

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje