Apple z vrtoglavim dobičkom

Applovo poročilo o fantastičnem dobičku je poročilo, s katerim se je to podjetje vpisalo v zgodovino. Iz prvega mesta zaslužkarjev je s tem izrinil ruskega naftnega velikana Gazprom, ki je v prvem četrtletju leta 2011 zaslužil 16,2 milijarde dolarjev.
Apple z vrtoglavim dobičkom

Na sliki Tim Cook (Vir slike: YouTube).

Samo s prodajo iPhonov so za kar trikrat presegli dobiček Googla iz tretjega četrtletja. Nova modela, iPhone 6 in iPhone 6 Plus sta se kljub slabšim pričakovanjem prodajala izredno dobro, skupno so prodali kar 75,4 milijonov iPhonov. Za primerjavo, v zadnjem četrtletju leta 2013 so skupno prodali 51 milijonov modelov iPhone 5S in 5C.

Več, kot so prodali v letu 2011

Tokratna prodaja je kar za 7-krat večja, kolikor je Microsoft v povezavi z Nokio prodal telefonov. Pravzaprav je to tudi več, kot je Apple uspel prodati iPhonov v celotnem fiskalnem letu leta 2011.

Prodaja izven ZDA predstavlja skoraj dve tretjini dobička

S tako dobro prodajo svojih pametnih telefonov si je priskrbel kar dve tretjini celotnega prihodka. Svojo prodajo je uspel povečati tudi na Kitajskem, kjer glavnega konkurenta predstavlja podjetje Xiaomi, ki velja za velikega posnemovalca Appla. Prodaja izven ZDA jim je prinesla 65 odstotkov celotnega dobička.

Upad od novembra lani se nadaljuje

Apple je v zadnjem četrtletju prodal 21,4 milijonov iPadov, kar predstavlja padec za 22 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. To smatrajo kot razočaranje, a prodaja tablic, pravijo analitiki, se umirja tudi pri ostalih proizvajalcih. Pa vendar Apple ostaja vodilni prodajalec tablic. Kot je pojasnil Cook, je cikel pri iPadih veliko daljši kot pri iPhonih, nekje med iPhonom in računalnikom. Prvi upad naročil so sicer zaznali že novembra lani. Skoraj polovica iPadovih kupcev prihaja iz ZDA, Japonske in Velike Britanije.

Tablica, ki je nihče ni maral

Tablica, ki je osvojila številne potrošnike, pa tudi proizvajalce, ki so njihovo idejo zapakirali po svoje, v teh dneh slavi 5. rojstni dan. Steve Jobs jo je namreč svetu predstavil 27. januarja leta 2010. Pot do srca potrošnikov ni bila lahka, saj so mnogi idejo o tablici kritizirali. Priljubljena tehnološka stran Gizmodo je celo objavila članek o osmih stvareh, ki jih niso navdušile pri iPadu, vključno s »slabo« tipkovnico in nezmožnostjo namestitve Adobe Flasha. Drugi so se posmehovali iz imena naprave, saj naj bi jih precej spominjalo na ženske izdelke. In kako smo se zmotili!

Apple Watch prihaja aprila

Napovedi Appla so tudi za naslednje četrtletje, ki se bo končalo marca, spodbudne. Pričakujejo od 52 do 55 milijard dolarjev prihodkov, kar bi bilo celo več kot lani. Aprila bodo začeli tudi s prodajo Apple Watch, napravice, od katere si Apple obeta marsikaj. Cena za osnovni model naj bi se začela pri 349 dolarjev, cena za prestižnejše modele pa ostaja skrivnost. »Ne morem živeti brez nje,« pravi Tim Cook.  Apple Watch bo njihova prva nova napravica, odkar je podjetje leta 2010 na trg pospremilo iPad.

Oznake: , , , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

31.05.2018 od 16:00 do 01.06.2018 19:30
Delavnica: Google Analytics in Marko Penko

Imate spletno stran oziroma trgovino ter za oglaševanje vašega produkta ali storitve zapravite več 1000 evrov mesečno, pa se to pri prodaji ne pozna dovolj? Kaže, da imate težave pri učinkovitosti oglasov. Obstaja rešitev, ki se ji reče Google Analytics delavnica, ki jo za nas pripravlja Marko Penko.
Preberite več >>

NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

01.06.2018 od 8:30 do 12:00
NOVO! Delavnica Kako pravilno pisati za splet?

Ali se besedila na spletu razlikujejo od tistih v časopisih, revijah, knjigah? Seveda se, bi se glasil odgovor slehernega avtorja, ki svoje misli objavlja na spletu. Kaj pa če bi vrtali še globlje in vprašali, v čem se besedila razlikujejo, zakaj se razlikujejo in - najpomembneje - ali vse te specifike kot pisci besedil upoštevajo ob njihovi pripravi? Prepričani smo, da odgovor ne bi bil tako suveren.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

08.06.2018 od 16:00 do 18:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve polfinalistov

Letos bomo četrtič v okviru izbora Mladi podjetnik leta organizirali dogodek, ki je namenjen zgolj predstavitvam kandidatov. Predstavilo se bo 10 polfinalistov, ki jih bomo izbrali med vsemi prijavljenimi kandidati na izbor Mladi podjetnik leta 2018.
Preberite več >>

Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

15.06.2018 od 18:10 do 20:00
Izbor MP leta 2018: Predstavitve finalistov in razglasitev zmagovalca

V petek, 15. 06. 2018, bo v okviru konference Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! potekalo sklepno dejanje letošnjega izbora Mladi podjetnik leta. Na sporedu bodo javne predstavitve finalistov, ki jih je komisija izbrala izmed vseh prijavljenih kandidatov, in razglasitev Mladega podjetnika leta 2018.
Preberite več >>

Vse za podjetje