Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Ne, to ni znanstvena fantastika. Kmalu se bodo lahko znanstveniki s pomočjo bio-robotičnih hroščkov, ki bodo imeli vgrajene mikrofone, podali med iskanje preživelih v raznoraznih nesrečah, kot sta na primer potres ali eksplozija.
Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih

Biorobotični hroščki z uporabo vgrajenih mikrofonov v misijo iskanja preživelih (Vir fotografije: TechChrunch)

Dr. Alper Bozkurt in Matt Shipman, dva raziskovalca z Univerze v North Carolini, sta na živega ščurka namestila majhno vezno ploščo, in jo povezala z možgani tega hrošča.

Daljinsko upravljani ščurek

Z izbiro pravih tonov, vezna plošča lahko užene ščurka, da se premika levo ali desno, kot to pač želijo raziskovalci. S tem je ščurek spremenjen v daljinsko upravljano bio-robotsko bitje. Raziskovalci na ta način sestavijo kompleksno gručo ščurkov, t.i. ‘drone’ in ‘senzorje’. Ščurki-‘droni’ se premikajo levo ali desno, glede na signale, ki jih prejmejo, ščurki-‘senzorji’ pa povedo ‘dronom’, iz katere smeri prihajajo različni zvoki. Na ta način raziskovalci lahko pošljejo skupino ščurkov pod porušeno stavbo, kjer s senzorji poslušajo, od kje prihaja zvok preživelih.

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih«

»V porušeni stavbi je zvok najboljši način za iskanje preživelih,« meni Dr. Alper Bozkurt, profesor električnega in računalniškega inženirstva na NC State in avtor znanstvenih člankov na omenjeno temo.

Ščurki so opremljeni z elektronskimi nahrbtniki, ki kontrolirajo njihovo premikanje. Raziskovalna ekipa Bozkurta je namreč ustvarila dva tipa prilagojenih nahrbtnikov, ki uporabljata mikrofone na hrbtu hroščev. Raziskovalci so ob tem ustvarili tudi nekakšno nevidno ograjo, ki zadržuje hrošče znotraj območja reševanja.

Vir: TechCrunch

Oznake: ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje