Se odpravljate v tujino? Spoznajte svoje pravice in dolžnosti!

Notranji trg Evropske unije je enotni trg, na katerem je zagotovljen prosti pretok blaga, storitev, kapitala in oseb in kjer lahko evropski državljani svobodno živijo, študirajo in poslujejo.
Se odpravljate v tujino? Spoznajte svoje pravice in dolžnosti!

Se odpravljate v tujino? Spoznajte svoje pravice in dolžnosti! (Vir slike: Freeimages.com)

Temeljnih svoboščin notranjega trga se še kako dobro zavedajo državljani držav članic, ki jim je gospodarska kriza močno osiromašila trg dela, zato so prisiljeni poslovati oziroma poiskati delo v gospodarsko močnejših državah. Tudi številni slovenski podjetniki in delavci so si, ali pa si še bodo, delo poiskali v tujini.

Kljub temu da se načelo prostega gibanja oseb nanaša na zmanjšanje administrativnih ovir, pa nacionalne zakonodaje posameznih držav zahtevajo ureditev nekaterih administrativnih zadev.

Zaradi stresnega dogajanja pred odhodom v tujino posamezniki običajno ne razmišljajo, ali imajo pred odhodom oziroma zaradi odhoda v tujino še kaj birokratskih obveznosti v Sloveniji. Predvsem mladi na le-te običajno kar pozabijo, saj jih resnici na ljubo z zakonskimi obveznostmi nihče ne seznani. Naše obveznosti so zapisane v Uradnih listih oziroma na spletnih straneh državnih organov, ki jih povprečen državljan očitno ne bere.

V primeru, da posameznik ne uredi birokratskih zadev, krši zakon in je v prekršku, ki se običajno sankcionira z globo. Že zaradi tega je potrebno, da posamezniki, ki so že ali pa še bodo zapustili Slovenijo, uredijo vse zakonsko določene obveznosti.

Seminar z naslovom “Birokracija zaradi dela v tujini“, ki bo v Ljubljani potekal 9. oktobra 2014, vodil pa ga bo predavatelj Tomaž Kuralt, ponuja konkretna navodila o ureditvi obveznosti posameznika v Sloveniji, ki si je ali pa si bo delo poiskal v tujini. Poleg tega boste izvedeli tudi, kje lahko poiščete več informacij o državi, v katero se odpravljate.

Prijavnico najdete tukaj >>

Pomembno je, da poleg vaših pravic poznate tudi vaše dolžnosti. Vaša pasivnost lahko povzroči številne neprijetnosti, ko boste želeli uveljavljati svoje pravice. Ureditev birokratskih zadev je brezplačna, zahtevala bo le nekaj vašega dragocenega časa. Vsebina seminarja je pripravljena na podlagi praktičnih izkušenj posameznikov, ki so že zaposleni v tujini. 

Predavatelj bo odgovarjal na konkretna vprašanja, kot so:

  • Katero dokumentacijo moram zbrati pred odhodom v tujino?
  • Na katere institucije lahko naslovim vprašanja ob prihodu v tujino?
  • Zavarovanje v Sloveniji (recimo prek sp) in delo tujini

Komu je seminar namenjen:

Seminar je namenjen vsem, ki že delajo v tujini, vsem, ki se tja odpravljajo, in vsem, ki razmišljajo o delu v tujini.

Program seminarja “Birokracija zaradi dela v tujini” >>

Kotizacija:

Zgodnje prijave do 26. septembra 2014: 25 evrov (DDV je vštet v ceno)

Kasnejše prijave: 37 evrov (DDV je vštet v ceno)

Kdaj?

Četrtek, 9. oktober 2014 od 9.00 do 12.00

Kje?
M Hotel, Derčeva 4, 1000 Ljubljana

Prijavite se tukaj >>

Oznake: , ,
Iskanje
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

03.06.2019 od 15:00 do 07.06.2019 18:00
Nov termin! 3-dnevna WordPress delavnica: postavi svojo spletno stran!

Pri prvih korakih v WordPressu vam bo priskočil na pomoč strokovnjak, ki je postavil že 250 spletnih strani! WordPress je najbolj popularen CMS (ang. content management system), saj obvladuje kar med 50 in 60 odstotkov tržnega deleža. Nameravate postaviti svojo spletno stran? Uporabljamo ga tudi za naš portal in ga toplo priporočamo!
Preberite več >>

MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

14.06.2019 od 9:00 do 13:00
MP delavnica: Pravne zahteve za spletne trgovce

Lastniki spletnih trgovin ponavadi najprej poskrbijo za to, da je njihova spletna stran za obiskovalce - potencialne kupce - privlačna, enostavna in uporabna. Da bi se izognili morebitnim kaznim, pa je takoj za tem treba zadostiti tudi vsem pravnim zahtevam!
Preberite več >>

Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

14.06.2019 od 13:00 do 17:30
Delavnica: Optimizacija spletnih strani – povzpnite se višje na Googlu!

Klasična trgovina z odličnimi izdelki in nizkimi cenami ni vredna veliko, če se nahaja na odročni lokaciji, kjer je nihče ne obišče. Podobno velja za spletne strani in spletne trgovine. Če vas obiskovalci ne najdejo, potem tudi nakupa ne morejo opraviti. Zato je tu optimizacija spletnih strani oziroma z drugimi besedami: Kako biti na Googlu višje od konkurence.
Preberite več >>

Vse za podjetje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP