Blaž Kos: Deset korakov do realizacije poslovne ideje

V rubriki, kjer vam tedensko predstavljamo enega izmed člankov Blaža Kosa, si tokrat preberite, katerih je deset ključnih korakov, kako se smiselno in sistematično podati na karierno avanturo, ki se imenuje podjetništvo.
Blaž Kos: Deset korakov do realizacije poslovne ideje

Blaž Kos: Deset ključnih korakov do realizacije poslovne ideje (Vir slike: sxc.hu)

  1. Bodite resni – Premislite, ali je podjetništvo resnično za vas. Bodite pripravljeni tvegati svoj denar in obenem realno ocenite, če vam življenjske okoliščine omogočajo, da se podate v podjetništvo. Ne kradite drugim časa, dokler se pri sebi niste resnično in trdno odločili, da se boste podali na podjetniško pot.
  2. Služba/faks in vaš čas – Ne pustite službe ali faksa, preden vam ne steče prodaja, ali ne zberete dovolj kapitala oziroma nimate dovolj svojih prihrankov za več mesecev osebnih stroškov in stroškov podjetja. Povprečna služba ali faks zahtevata zgolj nekaj ur efektivnega dela dnevno. Ves preostali čas lahko posvetite realizaciji vaše poslovne ideje.
  3. Poslovna ideja in analiziranje – Prva ideja, ki vam je prišla na pamet verjetno ni prava poslovna ideja. Na vaši ideji boste morali delati sistematično. Izberite si panoge, ki so vam blizu in jih dobro poznate. Vaše poslovne ideje si zapisujte in jih analizirajte. Razmišljajte o tem, kje se pojavljajo problemi in kako bi jih lahko rešili drugače. Nato primerjate vašo rešitev z obstoječimi rešitvami.
  4. Konkretizirajte – Ko imate poslovno idejo, oziroma že prej v procesu, ko jo razvijate, stvari konkretizirajte. To bi moralo biti verjetno kar na prvem mestu. Konkretizacija. Ne razpredajte v neskončnih debatah. Ne pogovarjajte se z mnogimi svetovalci. Ne oklevajte. Lotite se najbolj bistvenega. Konkretizirajte.
  5. Prodaja – Če niste v življenju pripravljeni neprestano prodajati, pozabite na podjetništvo. Če niste pripravljeni v življenju neprestano prepričevati, navduševati in nastopati, pozabite na podjetništvo. Ni potrebno, da vse te veščine obvladujete, morate pa biti pripravljeni vlagati vase in iti preko sebe vsakič, ko vas je strah ali niste prepričani vase.
  6. Podjetniški tim – V podjetništvu ne morete uspeti sami. Potrebujete izjemen podjetniški tim, pa naj bodo to soustanovitelji, zaposleni ali partnerji. Če niste pripravljeni neprestano delati z ljudmi, pozabite na podjetništvo. Delo z ljudmi je najtežje.
  7. Investicijska dokumentacija in poslovni načrt – Razmislite v katero kategorijo pade vaša poslovna ideja. Velika večina poslovnih idej je takšnih, da investitorjev sploh ne potrebujete. Verjetno več kot 90%. Če ne uspejo brez investitorjev, tudi z njimi ne bodo. Pri takšnih idejah je potrebno začeti prodajati. Velikokrat je iskanje investitorjev izgovor za opravljanje težkega dela, ki je prodaja.
  8. Denar v podjetju – Najbolj pomemben element podjetništva je denar. Denar je za podjetje kot kri za možgane. Ko ni več denarja na računu, je s podjetjem konec. Zato bodite v podjetju skrajno previdni na vsak evro. Ne zapravljajte denarja po nepotrebnem.
  9. Osredotočeno mreženje – Mreženje je pomemben element uspeha v podjetništvu. Veze in poznanstva so pogosto ključ do uspeha. Vendar bodite previdni. Ne izgubljajte časa na desetinah konferencah, dogodkih in aktivnosti, ki nimajo rezultata. Ne mrežite se naključno, mogoče bom pa koga srečal. Vaš čas je poleg denarja najbolj dragocen vir.
  10. Vztrajajte – Bodite pripravljeni na tisoče “ne-jev”. Morali boste vztrajati. Sam vsak teden v življenju slišim ne in napišem nekaj “ne-jev”. S tem ni nič narobe. Uspešna partnerstva so zgolj tista partnerstva, ki imajo interes iz obeh strani in so »zmagam – zmagaš« partnerstva. Če nekoga na silo prepričate v nekaj, se bo slej kot prej zalomilo.

Vir: Blaž Kos

Oznake: , , , , , , , ,
Iskanje
SPIRIT logo
MGRT logo
EU logo

Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

31.03.2020 od 10:00 do 12:00
SIO: Lastno podjetje? Zakaj pa ne! – pogovor z Rokom Staričem, Mladim podjetnikom leta 2018

V zadnjem času govorimo pretežno o koronavirusu in o ukrepih države v smeri preprečitve gospodarskih posledic. Da nekoliko presekamo to prakso in prispevamo malo optimizna, smo se odločili, da za vas pripravimo pogovor z Rokom Staričem, ROK'S NUT BUTTER d.o.o., uspešnim mladim podjetnikom, ki smo mu leta 2018 podelili naziv Mladi podjetnik leta. Pogovor bo potekal prek webinarja, udeležba je brezplačna, so pa potrebne prijave.
Preberite več >>

Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

31.03.2020 od 16:00 do 18:00
Webinar: Koronavirus in vpliv na male podjetnike

Prepoved opravljanja določenih storitev (frizerstvo, gostinstvo...) na eni strani ter zmanjšanje povpraševanja na drugi strani, so v zadnjih tednih mnoge mlade podjetnike privedle do stanja zmanjšanja prihodkov, in celo totalne blokade prihodkov ter celo zapiranja podjetij. O tem kaj bi se lahko zgodilo v prihodnjih dnevih, tednih in mesecih, se bomo pogovarjali z našimi gosti.
Preberite več >>

!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

08.05.2020 od 14:30 do 19:30
!PRESTAVLJENO NA 8. 5. 2020! Konferenca: Trendi digitalnega marketinga 2020

KONFERENCO ZARADI RAZMER VEZANIH NA KORONAVIRUS PRESTAVLJAMO!!! Že tretjič zapored vas v začetku leta vabimo na konferenco, ki vam bo s pomočjo najbolj uspešnih slovenskih spletnih oglaševalcev ter njihovih številnih primerov dobre prakse ponudila ideje in nasvete za spopad s konkurenco na spletu v letu 2020. Pridružite se nam na konferenci Trendi digitalnega marketinga 2020 in spoznajte napredne tehnike in uporabne trike s ključnih področij digitalnega marketinga - od spletne analitike in družabnih omrežij do mobilnega marketinga, optimizacije prodajnega lijaka ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Če iščete napredno znanje o tem, kako na spletu prodati več, te konference ne smete zamuditi.
Preberite več >>

Vse za podjetje