Blaž Kos: Elementi perspektivnih podjetij

Sequia Capital je eden izmed najuspešnejših skladov tveganega kapitala na svetu. Uspešno so investirali in pomagali pri gradnji na desetine podjetij. Na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj so pripravili seznam ključnih desetih elementov, ki jih mora imeti vsako podjetje, da lahko uspe na trgu.
Blaž Kos: Elementi perspektivnih podjetij

Blaž Kos: Elementi perspektivnih podjetij (Vir slike: sxc.hu)

  1. Jasnost namena obstoja – Prvi in glavni pogoj za uspeh je, da ima podjetje jasno definiran svoj obstoj.
  2. Velik trg – Če želi podjetje hitro rasti, potrebuje velik trg in veliko maržo. Če ima podjetje majhen trg, slej kot prej postane samo sebi v napoto.
  3. Drago in seksi – Drugi element hitre rasti je velika marža. Če podjetje nima velike marže težko financira in vzdržuje rast.
  4. Fokus – Osredotočenost je ključna v podjetništvu. Glede na skrajno omejenost resursov, v primeru neosredotočenosti enostavno pregorimo.
  5. Blažilci bolečin – Prave poslovne ideje so rešitve problemov. Večji, kot je problem, več ljudi, kot ga ima ter več, kot so pripravljeni plačati za našo rešitev, boljšo poslovno idejo imamo.
  6. Mislite drugače, izven škatle – Konkurenca vedno obstaja. Če slučajno ni direktne konkurence, obstaja indirektna.
  7. Tim, DNA podjetja – Podjetniška ekipa je ključna za uspeh v podjetništvu. DNA podjetja je s člani tima določen v 90 dneh.
  8. Izvršnost – V podjetniškem timu morajo biti »do-erji«. Ljudje, ki primejo stvari in jih naredijo. So skrajno izvršni.
  9. Varčnost – Velika šibkost podjetnikov so finance. Brez varčnost v podjetništvu ne gre, sploh pri startupih.
  10. Pekel –  Zadnje pravilo pa je, da je podjetništvo pravi pekel 3 do 5 let. S tem se moramo sprijazniti. Potrebno je začeti z malo denarja, bistvena sta fokus in disciplina.

Če pa vse naštete elemente povzamemo v enem stavku, bi se ta stavek glasil: Velik trg s produktom po katerem hrepenijo kupci in za katerim stojijo izjemni razvojni inženirji.

Vir: Blaž Kos

Oznake: , , ,
Iskanje
Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
Projekt Mentorsko izobraževanje socialnega podjetja zavod MP
↓ Pomagamo vam pri rasti ↓

2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

29.01.2020 od 16:45 do 20:00
2. HardwareSTART meetup v Katapultu z Anžetom Miklavcem – EQUA

Anže Miklavec je eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih podjetnikov. V prvi fazi smo ga spoznali predvsem prek uspešnih kampanj na Kickstarterju, kjer je skupno zbral že preko 1,2 milijona dolarjev sredstev. Ne samo zbral, ampak tudi porabil za dokončanje prototipov in vzpostavitev serijske proizvodnje produktov kot so Goat Mug, Gina ter vsem dobro poznana (pametna) steklenička za vodo EQUA!
Preberite več >>

Vse za podjetje