Blaž Kos: Investicijska dokumentacija

Vsako podjetje slej kot prej potrebuje zunanje vire financiranja, pa naj bodo to lastniški ali dolžniški viri. Sklop osnovnih dokumentov, ki jih podjetnik potrebuje za pridobivanje večine zunanjih virov financiranja se imenuje investicijska dokumentacija.
Poslovanje družb in podjetnikov v letu 2011

Poslovanje družb in podjetnikov v letu 2011 (Vir slike: sxc.hu)

Gre za osnovna orodja, ki jih potrebuje podjetnik pri »prodajanju« strategije razvoja podjetja za pridobitev dodatnega kapitala.

Za investicijsko dokumentacijo obstajajo osnovne usmeritve, kako jo pripraviti. Kako pa bomo dejansko pripravili investicijsko dokumentacijo je odvisno od mnogih faktorjev, kot so branža poslovanja, naša avtoriteta v branži, mreža med investitorji, razvojni cikel gospodarstva, zahtevnost in faza posla, sogovornika, geografske lokacije investitorja ipd.

Naloga vsakega podjetnika je, da oceni kako obsežno investicijsko dokumentacijo potrebuje ter da jo profesionalno pripravi. Velikokrat imajo podjetniki celo več različic oziroma izvedb dokumentov, glede na sogovornike. Splošnega pravila ni. Nekateri podjetniki pripravijo resnično profesionalni elaborat in pridobijo investicijo, drugi enako, pa pač ne. Spet drugi pripravijo minimalno potrebno dokumentov, a imajo na drugi strani dokaze profesionalnosti in izvršnosti na ravni proizvoda/storitve ter trga, pa prav tako pritegnejo investitorje. Spet drugim z enakim pristopom ne uspe.

Ne glede na to, s čim se odločimo prepričati investitorja, ali je to investicijska dokumentacija, konkretni proizvod/storitev z dokazom trga ali naša karizma, je večja verjetnost, da pridobimo investicijo, če imamo vse troje.

Investicijska dokumentacija je sestavljena iz naslednjih elementov:

  • Kratka predstavitev poslovne ideje
  • Povzetek poslovnega načrta
  • Prezentacija
  • Poslovni načrt
  • Finančni načrt

Za vso dokumentacijo lahko na internetu najdemo ogromno informacij, kako jo profesionalno pripraviti. Včasih je bil dostop do informacij izjemno omejen, danes pa lahko na internetu najdemo mnogo usmeritev, navodil ter zgodb o uspehu, ki so nam lahko zgled. Res pa je, da se usmeritve mnogokrat križajo in moramo biti previdni, da se preveč ne zmedemo. Na koncu je ključno, da pripravimo dokumentacijo, ki bo odražala naš osebni pristop, našo osebno strategijo ter našo profesionalnost.

Vir: Blaž Kos

Oznake:, , , , , , , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje