Blaž Kos: Prvih 90 dni na novi poziciji

Odkar obstaja vodenje, obstajajo tudi prehajanja na nove vodstvene položaje ter s tem prehodne ter uvajalne dobe. Vsako prehodno obdobje oziroma tranzicija predstavlja kritičen čas, v katerem imajo lahko majhne spremembe in pomembna dejanja velik vpliv na končni rezultat.
Blaž Kos: Prvih 90 dni na novi poziciji

Blaž Kos: Prvih 90 dni na novi poziciji (Vir slike: sxc.hu)

Predsednik ZDA ima 100 dni, da se dokaže. Vi jih imate samo 90, če ste prevzeli novo vodstveno pozicijo. V primeru, da v tem času ne uspete zgraditi ustreznega pozitivnega novega zagona, vas lahko v prihodnosti čaka težko delo.

Ključna pri prehodu na nov vodstveni položaj je točka preloma. To je točka, kjer ima novi vodja večji doprinos k organizaciji, kot je od nje od prihoda izčrpal. Analiza je pokazala, da je povprečen čas, da novi vodja doseže točko preloma, 6,2 meseca. Po približno 3 mesecih, ko preteče doba učenja, začne vodja ustvarjati vrednost, po približno 6 mesecih pa ustvarjena vrednost preseže prej izčrpane vire. Če ste pred kratkim prevzeli novo pozicijo in se ponoči velikokrat zbudite v hladnem potu, se sprostite. Večina novih voditeljev doživlja enako stresno stanje.

Vabljeni tudi k branju drugih člankov Blaža Kosa!

Glavni razlogi za neuspešno tranzicijo so neskladje poslovne situacije s priložnostmi in z nevarnostmi ter sposobnosti vodje s svojimi prednostmi in slabostmi. Tako kot plavanje pa je tudi uspešna tranzicija na nov položaj zgolj veščina, ki se jo lahko naučimo.

Najpomembnejši del uspešne tranzicije je skrajšanje dobe učenja. To se nanaša na vse vrste tranzicij, od napredovanja v službi, reorganizacije podjetja, zagona lastnega podjetja, uvedbe novih velikih projektov ali dela izven domovine. Še posebno velik izziv za uspešno tranzicijo je, ko zunanja oseba prevzame vodstveni položaj, saj ne pozna dobro organizacijske strukture, neformalnih mrež, kulture in klime v podjetju, prav tako ljudje gojijo skepso do novih ljudi itn.

Uspešna tranzicija zajema deset korakov: spremenite svojo miselnost, pospešite učenje, izdelajte ustrezno strategijo, zagotovite si zgodnje zmage, pogajajte se za vaš uspeh, poskušajte doseči skladno formacijo, zgradite sanjski tim, ustvarite strateška partnerstva, ohranite ravnovesje, pomagajte vsem ostalim pri tranziciji.

  Vir: Blaž Kos

  ————————————————————————————————————————-

  Želite izvedeti več? Vprašajte na forumu! Ste že naš oboževalec na Facebooku? Dodajte nas!

  Oznake: , , ,
  SPIRIT logo
  MGRT logo
  EU logo

  Aktivnosti Zavoda mladi podjetnik, so.p., v okviru operacije “SIO-MP-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi: 3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast.

  Vse za podjetje