Čez nekaj let bomo imeli očitno več podjetnic kot podjetnikov

Prva generacija vključenih ekip v Ustvarjalniku, pospeševalniku mladinskega podjetništva, je prelomna v več pomenih. Poleg tega, da pomeni začetek novega pristopa k spodbujanju podjetništva med mladimi, je tudi znanilka trenda, da se vse več sposobnih mladih žensk odloča za podjetništvo.
Čez nekaj let bomo imeli očitno več podjetnic kot podjetnikov

Med člani(cami) vključenih ekip lahko namreč naštejemo devet podjetnic in le enega podjetnika. To razmerje je močno drugačno od povprečne slike v podjetniškem svetu, kjer so do dandanes prevladovali moški. A očitno ne temu ne bo več tako! Če si drznemo sklepati glede na vključene ekipe, je podjetniški podmladek predvsem ženskega spola.

Vodja Ustvarjalnika, Matija Goljar, je prepričan, da so ženske povsem enako primerne in sposobne za podjetništvo kot njihovi moški kolegi: “Verjamem celo, da so ženske lahko od moških v podjetništvu bistveno uspešnejše. Ena od ključnih veščin za uspeh na trgu je namreč sposobnost empatije in dobrega poznavanja svojega kupca – v tem pa so ženske običajno odlične. Omejuje jih strah, ki izhaja iz vkoreninjenega razmišljanja, da sta podjetništvo ali vodstveni položaji domena moških. Zato se jih manj sploh spušča v posel.”

Petra Ravbar, vodja projektov v Ustvarjalnik, je prepričana, da bodo Ustvarjalnik in podobne pobude, ki mladim skušajo približati podjetništvo, razliko med spoloma v prihodnosti izničile. “Prizadevamo si, da podjetništvo približamo vsem, tudi naših aktivnosti se udeležujeta oba spola v približno enakem razmerju. Zato verjamem, da je naša pobuda še posebej pomembna za mlade ženske, ki se morda sicer ne bi odločile za skok v poslovne vode,” pojasnjuje.

Ravbarjeva je bila v preteklosti tudi sama članica dijaške podjetniške ekipe Cyou, ki je delovala pod okriljem enega od ustvarjalnikovih podjetniških krožkov. Ekipa, v kateri so bila štiri dekleta in (samo) dva fanta, je razvila spletno aplikacijo za pomerjanje sončnih očal prek računalnika in jo uspešno tržila. Tudi v letošnji generaciji podjetniških krožkov ne manjka deklet. Pod vodstvom sedemnajstletne podjetnice Nike Bratkovič deluje ekipa Linktrip, ki razvija informacijski sistem, ki povezuje vse svetovne ponudnike javnega prevoza. Marca so se udeležili prestižnega mednarodnega podjetniškega tekmovanja Startup Weekend v Celovcu, kjer so v konkurenci “starejših” podjetnikov in podjetnic prepričali žirijo in osvojili prvo nagrado.

Ustvarjalnik je pospeševalnik mladinskega podjetništva, ki od začetka letošnjega leta deluje na Srednji ekonomski šoli Ljubljana. Je podjetniški peskovnik, namenjen mladim, ki imajo poslovne ideje, a jim manjka podjetniških znanj, da bi jih uresničili. Pod vodstvom mentorjev se mladi vključujejo v štirimesečni intenzivni izobraževalni program, ki jih pripravi na samostojno delovanje na trgu.

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje