Dan odprtih vrat trgovine brez embalaže Rifuzl

Prva trgovina brez embalaže v Sloveniji je obeležila 9 mesecev poslovanja. Na dnevu odprtih vrat, 13. septembra, so imeli obiskovalci možnost spoznati koncept trgovine in njene dobavitelje. Predstavljeni pa so bili tudi rezultati dosedanjega poslovanja.
Manca Behrič in Primož Cigler, ustanovitelja Rifuzla (Vir: 24ur, foto: Damjan Žibert)

Manca Behrič in Primož Cigler, ustanovitelja Rifuzla (Vir: 24ur, foto: Damjan Žibert)

V petek, 13. septembra, je potekal dan odprtih vrat trgovine Rifuzl. Gre za prvo trgovino brez embalaže v Sloveniji. Ta je svoja vrata odprla v zadnjih dneh leta 2018. V tistem času sva se o odprtju trgovine pogovarjala s soustanoviteljem Rifuzla, Primožem Ciglerjem.

Intervju o konceptu in začetkih trgovine si lahko preberete na naslednji povezavi >>

Na dnevu odprtih vrat se je predstavilo 28 od skupaj ca. 60 dobaviteljev trgovine. Večinoma gre za lokalne pridelovalce / proizvajalce, živila pa so iz ekološke pridelave. Obiskovalci so imeli možnost preizkusiti njihove izdelke in izvesti nakup. Tisti, ki njenih vrat še niso prestopili, so si lahko ogledali tudi notranjost trgovine in se seznanili s postopkom nakupovanja. Primož je podal tudi nekaj podatkov o dosedanjem poslovanju trgovine.

Predstavitev dobaviteljev na dogodku (Foto: Petra Kušar)

Predstavitev dobaviteljev na dogodku (Foto: Petra Kušar)

V trgovini je bilo do sedaj izvedenih že prek 11.000 nakupov

Primož Cigler je priznal, da mu je ob odprtju trgovine Rifuzl marsikdo rekel, da to nima smisla. Kljub temu sta s soustanoviteljico Manco Behrič od začetka trdno verjela v idejo trgovine. Po nekaj mesecih lahko rečeta, da se je vložen trud obrestoval.

Primož je ponosno povedal, da je bilo v 3/4 leta poslovanja trgovine opravljenih že prek 11.000 nakupov, kar pomeni približno 50-60 nakupov na dan. Trgovina Rifuzl ima na vseh družabnih omrežjih že prek 25.000 sledilcev, o njej pa so do sedaj poročali že vsi večji mediji.

Kljub temu, da se je poslovanje začelo z rdečimi številkami, kar je po Primoževih besedah v začetkih delovanja podjetij običajno, je trgovina pred 2 mesecema uspela pokriti vse stroške. Trend števila nakupov je vseskozi v porastu. Primož in Manca sta tako dokazala, da je trgovina brez embalaže lahko delujoč poslovni model tudi v Sloveniji.

Vzdušje na dogodku (Foto: Petra kušar)

Vzdušje na dogodku (Foto: Petra kušar)

Kdaj bodo poslovalnice zaživele tudi v drugih krajih po Sloveniji?

To je po besedah Primoža in Mance pogosto vprašanje, ki jima ga postavljajo stranke. Pravita, da bo žal verjetno trajalo še leta, preden bo Rifuzl lahko odprl poslovalnice po celi državi in bo tovrstno nakupovanje na dosegu rok širše množice.

Vseeno je v načrtu nov koncept, ki bo omogočal spletno oddajo naročil. Temeljil bo na povezavi dveh ali več oseb, ki živijo v istem kraju izven Ljubljane. Ena izmed njih, ki se pogosto nahaja v Ljubljani, bo v imenu vseh ostalih prevzela naročene izdelke. V kratkem bo vzpostavljena Facebook skupina, ki bo namenjena tovrstnemu povezovanju med ljudmi.

Dobavitelji, ki so svojo ponudbo predstavili na dnevu odprtih vrat (Foto: Petra Kušar)

Dobavitelji, ki so svojo ponudbo predstavili na dnevu odprtih vrat (Foto: Petra Kušar)

MOL si prizadeva za omejitev rabe plastične embalaže in trajnostno ravnanje z viri

Na dogodku je obiskovalce nagovorila tudi Nataša Jazbinšek Sršen, vodja Oddelka za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana. Koncept trgovine Rifuzl se namreč precej sklada s cilji Občine na področju omejitve rabe plastične embalaže in trajnostnega ravnanja z viri.

Nataša Jazbinšek Sršen je z nami delila zaskrbljujoč podatek: »Vsako minuto se na svetu proizvede in proda 1 milijon plastenk, od katerih jih kar 80 % nepredelanih konča v naravi.«

Ljubljana je bila leta 2016 razglašena za zeleno prestolnico Evrope. Sicer pa so na Mestni občini Ljubljana tudi v zdajšnjem stanju v teku številni projekti, s katerimi si le-ta prizadeva za zmanjšanje odpadkov v okolju. Med drugim je to projekt z nazivom »Nisem večna, sem pa zato bolj tečna«, ki si prizadeva omejiti uporabo plastičnih vrečk tam, kjer je to možno.

Pestra ponudba različnih izdelkov (Foto: Petra Kušar)

Pestra ponudba različnih izdelkov (Foto: Petra Kušar)

O trgovini Rifuzl

Manca Behrič in Primož Cigler se že dolgo zavedata problematike plastične embalaže in njene nevarnosti za okolje, zato sta se odločila za »zero waste« način življenja (življenje brez kupovanja izdelkov s plastično embalažo).

Ugotovila sta, da je bil tak način življenja v času pred obstojem tovrstne trgovine precej zapleten. Ponudniki izdelkov brez embalaže so sicer obstajali, vendar pa so bili razpršeni po celi Ljubljani oz. Sloveniji, zato je bilo načrtovanje tovrstnih nakupov precej zapleteno. Dolgo časa sta čakala, da bo prišlo do odprtja trgovine brez embalaže.

Ker se to ni uresničilo, sta se odločila, da stvari vzameta v svoje roke in sama poskrbita, da bo ideja zaživela tudi na slovenskih tleh. Tako je prišlo do odprtja prve trgovine, v kateri je možno na enem mestu kupiti vse izdelke, ki jih gospodinjstvo potrebuje; živila, kozmetične izdelke in čistila.

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje