Deček, ki je uspel kljub disleksiji in vrstniškemu nasilju

Britanski deček Ollie Forsyth je bil zaradi disleksije v šoli žrtev krutih zbadljivk. Kljub temu se je odločil, da to ne bo uničilo njegove samopodobe in motivacije. Navdih je našel pri milijarderju Richardu Bransonu, prav tako dislektiku.
Deček, ki je uspel kljub disleksiji in vrstniškemu nasilju

Deček, ki je uspel kljub disleksiji in vrstniškemu nasilju (Vir slike: Entrepreneur.com)

Ollie si je prisegel, da bo nasilnim sovrstnikom dokazal, da lahko uspe, in to še preden se bodo njihove poti po končani šoli razšle. Tako je leta 2010 – pri trinajstih letih – uspešno odprl spletno trgovino Ollie’s Shop, namenjeno prodaji modnih zapestnic, zapestnih gumbov, pasov, denarnic in podobnih daril, namenjenih najstnikom in njihovim staršem. Ob pomoči družine mu je vsak dan uspelo odposlati več naročil. V prvih šestih mesecih je tako kljub neizkušenosti že zaslužil več kot 2.500 funtov.

Ollie ima danes 16 let in je pred nekaj meseci odprl že svojo drugo spletno trgovino Charmour, ki ima v ponudbi preko 250 izdelkov 23 blagovnih znamk s celega sveta. Poleg tega, da je pri tako mladih letih že uspešen poslovnež, deluje tudi kot prostovoljec v različnih dobrodelnih organizacijah, hkrati pa še s svojim denarjem ustanavlja dobrodelno ustanovo, ki bi mladim pomagala pri ustanavljanju lastnih podjetij.

Video: Richard Branson – zgodba o uspehu

Otrokom, ki so žrtve nasilja v šoli, svetuje, da naj svojo jezo usmerjajo v uresničevanje sanj in v pomoč drugim žrtvam nasilja, zlasti s prostovoljstvom, kot to počne sam. O svojih upih, sanjah in izzivih naj govorijo z uspešnimi ljudmi, ki jih občudujejo in jim zaupajo, svetuje Ollie. Če nimajo dostopa do teh ljudi, naj poslušajo podjetniške zgodbe o uspehu na YouTubu, kot je to počel sam.

Zakaj so ga sovrstniki nadlegovali, ne ve, domneva pa, da so bili ljubosumni na njegovo predanost k doseganju poslovnih ciljev. Njegovi trenutni cilji so visoki, saj si želi postati milijonar. Priznava, da mu je denar pomemben, vendar se hkrati zaveda, da služenje milijonov ne pomeni nič, če svojega dela ne opravljaš z veseljem.

Vir: Entrepreneur.com

Bransonovi nasveti za učinkovite sestanke >>

Oznake:, , ,

Brezplačne e-novice!
Vse za podjetje